Se știe când va fi organizat referendumul pentru Olt-Romanaţi

Referendumul pentru familia tradițională ar putea avea loc la finele lunii septembrie sau la începutul lunii octombrie, a declarat, marți, Liviu Dragnea. Tot atunci va fi organizat și referendumul pentru modificarea denumirii judeţului Olt în Olt-Romanaţi, potrivit autorităților județului Olt.

”Aici lucrurile au intrat pe ultimul făgaș. Suntem pe ultima sută de metri. Voi discuta în coaliție și cu colegii din Senat și Camera Deputaților și la începutul lunii septembrie trebuie să fie votul în Senat privind acea inițiativă. Referendumul poate fi organizat pe 30 septembrie, în ultima duminică din septembrie sau în prima duminică din octombrie”, a declarat Liviu Dragnea.

Acesta a spus că PSD și ALDE trebuie să aibă grijă să se aloce bani la rectificarea bugetară pentru acest referendum.

O dată cu referendumul pentru modificarea Constituției privind clarificarea familiei tradiționale va avea loc și referendumul pentru modificarea denumirii judeţului Olt în Olt-Romanaţi, au stabilit autoritățile județului.

În ședința ordinară din luna august 2017, consilierii județeni ai Oltului au aprobat, cu majoritate de voturi, un proiect de hotărâre privind consultarea cetățenilor, prin referendum, în legătură cu atribuirea denumirii Olt-Romanați județului Olt. Deși s-a stabilit, inițial, să fie organizat la data de 15 octombrie, consilierii județeni au adoptat o nouă hotărâre prin care referendumul local a fost amânat până la organizarea referendumului pentru familie, astfel încât ambele consultări să aibă loc în același timp.

Într-o atare situație, cel mai probabil aleșii Oltului vor relua, în cadrul uneia dintre viitoarele ședințe, subiectul referendumului local pentru stabilirea noii date la care se va desfășura consultarea populației pentru adăugarea, la numele județului Olt, și denumirea Romanați.

„Evident că ne vom lipi de referendumul pentru familie pentru a organiza și consultarea populației din Olt pe tema adăugării denumirii județului și cuvântul «Romanați», doar așa am stabilit anul trecut, în septembrie”, a declarat, pentru OLT-ALERT, președintele Consiliului Județean Olt, Marius Oprescu.

Potrivit Legii Referendumului, consultarea populației poate fi validată dacă la urme se va prezenta cel puțin 30% din populația cu drept de vot și dacă cel puțin 51% dintre cetățeni vor spune fi de acord ca județul să se numească Olt-Romanați.

Referendumul local va fi validat prin lege de Parlamentul României, actul normativ urmând să cuprindă precizarea pe care autoritățile locale au făcut-o din capul locului, aceea că, dacă proiectul va avea acordul majorității populației, cetățenii nu vor suporta nici un cost cu schimbarea documentelor care țin de identitate.

Adăugarea substantivului propriu Romanați la actuala denumire a județului este un vechi deziderat al populației din sudul județului, care până în 1950 făcea parte din fostul județ Romanați. Conștienți că reînființarea fostului județ este, practic, imposibilă acum, oamenii din acea zonă, cu precădere cei luminați, oameni de cultură, oameni de afaceri, profesori, politicieni etc., cred că se impune o reparație istorică și morală la nivel simbolic a ceea se s-a petrecut în urmă cu 77 de ani, când autoritățile comuniste au desființat, prin reforma administrativă din 6 septembrie 1950, Romanațiul.

„Este foarte importantă ideea cu care plecăm și care se va propaga, aceea că nu se va schimba nimic, că este vorba numai de o reparație istorică și este vorba doar de adăugarea la numele actual a cuvântului Romanați”, declara, anul trecut, Marius Oprescu.

Președintele CJ Olt a mai spus că cetățenii nu vor fi nevoiți să își schimbe documentele de identitate și alte acte pe cheltuială proprie, reliefând că, după ce acest proiect va fi transpus în realitate, doar antetele oficiale ale instituțiilor publice vor trebui imediat schimbate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here