Imagini teribile: În plină criză de pestă porcină, porci morţi plutesc pe Dunăre între Galaţi şi Brăilă/ FOTO

În timp ce fermierii se confruntă cu o criză îngrozitoare provocată de răspândirea virusul pestei porcine, mai multe persoane au sesizat autorităţile privind faptul că mai mulţi porci morţi plutesc pe Dunăre.

Locuitorii din Galaţi şi Brăila spun că apa contaminată cu virusul letal poate ajunge pe toate câmpurile cultivate din zonă, prin sistemul de irigaţii.

Imagini teribile: În plină criză de pestă porcină, porci morţi plutesc pe Dunăre între Galaţi şi Brăilă

„Aşa ne omoară ăştia. Subtil. Cu boli aruncate în grădinile de zarvaturi, cu legi strâmbe, cu dispreţ faţă de oamenii de rând”, a comentat unul dintre cei care a postat imagini pe internet.

Alţii au ţinut să precizeze că în ciuda acestui fapt, apa din fluviu devine potabilă după un proces laborios de filtrare şi tratare, deci nu există vreun risc pentru populaţie.

Un alt internaut atrage atenţia că la irigaţii apa ajunge pe câmp, în culturile cu legume mai ales, fără să fie tratată în vreun fel, deci dacă animalul mort are vreo boală periculoasă, aceasta se va răspândi peste tot.

Totuşi, după cum precizează compania de utilităţi Apă Canal SA Galaţi, se pare că nu există vreun risc de contaminare prin intermediu apei potabile care are ca sursă Dunărea, dat fiind că staţiile de tratare îşi fac foarte bine treaba, lucru confirmat de buletinele de analiză, conform Adevărul.

În ceea ce priveşte autorităţile sanitar-veterinare, acestea au fost sesizate de cetăţeni cu privire la cadavrele plutitoare de porci, dar deocamdată nu a fost emis niciun punct de vedere oficial.

În lipsa unor precizări oficiale, unii dintre gălăţeni şi brăileni speculează pe internet că ar putea fi vorba despre porci bolnavi de pestă, care au fost ucişi şi parţial incineraţi în Insula Mare a Brăilei, apoi au fost aruncaţi în apă de oameni cu mintea pusă pe rău.

Alţii sunt de părere, însă, că ar fi vorba de animale care nu au legătură cu epidemia, ci sunt purtate de curenţi de la inundaţiile din zona de nord a Moldovei sau de pe Olt.

Sursa: b1.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here