Carmen Dan a cam băgat-o pe mânecă: Cui revine responsabilitatea violențelor din Piața Victoriei

Ordinul de evacuare a Pieței Victoriei la protestul din 10 august a fost semnat de comandantul operațiunii Jandarmeriei din piață, maiorul Laurențiu Cazan, și contrasemnat de prefectul Capitalei, Speranța Cliseru, informează G4Media.ro, care citează informații furnizate de Parchetul General.

”Menționăm că a fost atașat dosarului de urmărire penală Ordinul de intervenție din data de 10 august 2018 întocmit de către comandantul acțiunii și aprobat de prefectul municipiului București prin contrasemnare”, se arată în comunicatul Parchetului General.

Parchetul Militar a solicitat de la Jandarmeria Română Ordinul de evacuare, dar l-a primit abia după ce prim-procurorul Ionel Corbu s-a plâns public că solicitarea a fost ignorată. În acest moment, procurorii verifică legalitatea actului ”contrasemnat într-un colț” de către prefect.

În aceste condiții, explică specialiștii, responsabilitatea intervenției revine în primul rând Jandarmeriei, nu prefectului Capitalei, așa cum au lăsat să se înțeleagă liderii jandarmilor încă de la conferința de sâmbătă dimineață.

Mai mult, juriștii citați de G4Media consideră că ordinul ar putea fi chiar ilegal și nul de drept, din moment ce nu prefectul este emitentul, ci Jandarmeria.

Potrivit Legii Jandarmeriei nr. 550/2004, articolul 34, intervenția în forță se dispune în scris de către prefectul sau înlocuitorul acestuia din municipiul București, respectiv din județul în care s-a produs una dintre situațiile prevăzute la articolul 29.

Sursa: b1.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here