Dăncilă le-a scris liderilor Comisiei Europene despre protestul din 10 august: A acuzat o încercare de înlăturare pe cale violentă a Guvernului și a dat vina pe Iohannis

Premierul Viorica Dăncilă le-a trimis joi o scrisoare președintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, și prim-vicepreședintelui Frans Timmermans, în care s-a plâns că protestul din 10 august a fost o încercare de înlăturare pe cale violentă a guvernului pe care îl conduce și în care l-a acuzat pe președintele Klaus Iohannis că a făcut apel la continuarea protestelor, deși, potrivit Constituției, ar trebuit să fie un mediator. Informația despre această scrisoare a fost făcută publică prima dată de către Ovidiu Vanghele, jurnalist la Centrul de Investigații Media, pe pagina sa de Facebook.

”Manifestația din 10 august a devenit un subiect de dispută politică intensă, majoritatea liderilor partidelor au făcut apel la calm și la izolarea forțelor perturbatoare a ordinii publice. Cu toate acestea, s-au făcut auzite voci ale liderilor politici care au chemat la continuarea protestelor, aducând acuze instituțiilor statului, forțelor de ordine, respectiv celor care în toate statele membre au rolul de a proteja cetățenii față de agresiuni și acțiuni violente. Consider că aceste încercări de înlăturare pe cale violentă a unui guvern legitim pot reprezenta un precedent periculos în rândul statelor democrate”, a susținut Dăncilă, în scrisoarea către Juncker și Timmermans.

Premierul l-a acuzat inclusiv pe președintele Iohannis pentru cele întâmplate vineri la București: ”De asemenea, funcția constituțională de mediator între societate, forțele politice și instituțiile statului, care revine președintelui României, conform atribuțiilor din legea fundamentală, a fost ignorată de către acesta, care dimpotrivă a găsit momentul să aducă acuze guvernului și să facă un apel la continuarea protestelor”.

În schimb, a lăudat activitatea Jandarmeriei: ”forțele de ordine au întreprins demersuri de oprire a violențelor în conformitate cu legislația în vigoare, iar față de plângerile unor demonstranți care au reclamat faptul că au fost victimele unor abuzuri, au fost demarate anchete cu privire la faptele semnalate”.

Sursa: b1.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here