ASF face o investigaţie privind investiţiile Fondurilor de Pensii administrate private

Autoritatea de Supraveghere Financiară a demarat o investigație legată de informaţiile din spaţiul public privind Digi Communications şi investiţiile Fondurilor de Pensii administrate private. Investigaţia vine în contextul în care acţiunile Digi Communications, compania-mamă a operatorului telecom RCS&RDS, au încheiat şedinţa de tranzacţionare de luni la minime istorice, iar marţi la prânz se aflau la acelaşi nivel. Fondurile de pensii private au în portofoliu acţiuni Digi-1,9% din toate plasamentele lor în acţiuni româneşti sunt titluri ale operatorului telecom, scrie economica.net. Reacţia ASF vine ca urmare a unor declaraţii pe tema Pilonului II de pensii lansate de consilierul Darius Vâlcov.

„Ca urmare a apariției în spațiul public a unor informații privind investițiile fondurilor de pensii administrate privat (Pilon II) în acțiunile unei companii listate la Bursa de Valori București, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) transmite următoarele precizări:

Având în vedere principiul liberei circulații a capitalului la nivel european, orice emitent dintr-un stat membru al Uniunii Europene (UE) se poate lista în alt stat membru UE, prin procedura de pașaportare (passporting). În astfel de situații, prospectul de emisiune trebuie aprobat de către autoritatea de supraveghere din statul de origine.

În cazul listării la Bursa de Valori București a companiei Digi Communications N.V., prospectul de emisiune a fost aprobat de autoritatea din Olanda, Autoritatea de Supraveghere Financiară fiind doar notificată cu privire la acest demers. Prospectul, făcut public în vederea listării, pune la dispoziția investitorilor toate informațiile relevante despre situația companiei și menționează inclusiv riscurile asociate, precum: riscuri referitoare la activitatea și industria în cadrul căreia își desfășoară societatea activitatea, riscuri legate de aspecte legale și de reglementare și de litigii, riscuri legate de investițiile în țările în care societatea își desfășoară activitatea, riscuri legate de poziția financiară și riscuri legate de ofertă și de acțiuni.

Autoritatea de Supraveghere Financiară a demarat o investigație a tuturor aspectelor rezultate în urma informațiilor apărute în spațiul public. Asigurarea stabilității piețelor financiare non-bancare, precum și verificarea respectării prevederilor legale incidente acestor piețe, reprezintă obiective fundamentale ale ASF.

În situația în care, în urma analizelor efectuate, Autoritatea constată nerespectări ale legislației care guvernează activitatea entităților supravegheate, adoptă măsurile care se impun conform legii sau sesizează, după caz, organele abilitate”, potrivit unui comunicat al ASF.

Reacția ASF vine după ce consilierul premierului Viorica Dăncilă Darius Vâlcov a lansat un atac dur la adresa trustului Digi și arată că listarea acestora la bursă s-ar fi făcut ilegal și ca fondurile private de pensii care administreaza banii din Pilonul II ar fi investit ilegal în Digi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here