A murit unul dintre cei mai importanți scriitori ai momentului din Olt. Dumnezeu să-l odihnească!/ FOTO

Încă un om de cultură al Oltului s-a stins din viață. Inima dascălului și scriitorului Ion Georgescu a încetat să mai bată vineri, 24 august, la Căminul de bătrâni din Ciorogârla, Ilfov, unde se mutase nu demult, după ce, în primăvară, îi murise soția. Avea 83 de ani.

Vestea morții scriitorului a fost dată de scriitorul Constantin Voinescu, care vineri, ziua în care Ion Georgescu a plecat dintre noi, l-a căutat la telefon în zadar.

„L-am sunat alaltăieri, când a murit, toată dimineața și nu mi-a răspuns. Am bănuit că e ceva rău. Din păcate, așa a fost!”, a spus Constantin Voinescu.

Un om afabil și serios, totdeauna de cuvânt, poetul și prozatorul Ion Georgescu se numără printre puținii scriitori contemporani „cu operă”, nu doar de certă valoare, dar și ca întindere, din Olt.

Scriitorul a fost înmormântat, duminică, la Tufeni, localitatea unde a predat Limba și Literatura Română decenii la rând, unde a creat și și-a durat viața.

Ion Georgescu, profesor de limba și literatura română, cu gradul didactic I, s-a născut în 1935, în comuna Nicolae Titulescu din județul Olt. A absolvit Facultatea de Filologie a Universității București și s-a stabilit, definitiv, în Olt.

A debutat literar în revista Tribuna din Cluj, în 1985. Ulterior a publicat în revistele Ramuri, România literară, Luceafărul, Flacăra, Astra, Albina, Gândirea (serie nouă), Sinteze literare prahovene, Meandre, Agora literară, Pentru Patrie, Formula AS, Târgoviștea, Oltul cultural, Gazeta Gorjului și altele.

A fost laureat al festivalurilor de literatură „Tudor Arghezi”, „Zaharia Stancu”, „Panait Cerna”, „Moștenirea Văcăreștilor” (Marele Trofeu), „Ion Minulescu” și „Argeș”.

A câștigat premiile revistelor România literară, Luceafărul, Flacăra, Albina și Argeș.

A fost invitat în emisiuni la Radio România Actualități, la Radio Oltenia Craiova și la TVR 1.

Era membru al Uniunii Scriitorilor din România – Filiala Craiova și al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România.

Sursa foto: linia1.ro

Cărți publicate: „Câinele meu, Cuvântul” (versuri, editura AMB, București, 1990),  „Adâncul ierburilor” (poeme, editura Divers Press, București, 1992), „Nevasta lui Socrate”, (fabule, anecdote, pseudofabule, editura Anotimp, 1996), „Amfora cu ceață” (poezii, Editura Didactică și Pedagogică, colecția Akademos, București, 1997), „Povara lui Esop, întâmplări și pilde din Esopia” (Editura AMB, București, 1997), „Poemele biblice” (Editura Foliu, București, 1999), „Noaptea salcâmilor” (roman autobiografic, ediția, Editura Universul familiei, București, 2001), „Cercul de foc” (roman, Editura Semne, București, 2001), „La marginea lumii de tunete” (antologie lirică, Editura Ramuri, Craiova, 2007), „Bazar sentimental” (poeme, Editura Ramuri, Craiova, 2007), „Verticala curgere spre soare” (antologie de versuri, Slatina, 1993), „Unsprezece prozatori din sud” (antologie de proză, Editura Tipoalex, Alexandria, 2001).

A colaborat, încă de la apariția ei, la singura revistă literară profesionistă a momentului din Olt, Oltart. „Colaborator constant și de valoare”, cum spune inițiatorul și sufletul acestei publicații, C. Voinescu.

Dumnezeu să-l odihnească!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here