Suntem, oficial, LANTERNA ROŞIE a Europei: Bulgaria a cedat României ultimul loc în UE

Economia României nu „duduie”, aşa cum încearcă să ne convingă actuala putere.

La nivelul PIB/locuitor, unul dintre cei mai importanţi indicatori macroeconomici, stăm dezastruos, potrivit cursdeguvernare.ro, care prezintă o analiză ce arată că românii au ajuns să se plaseze în coada Europei în mai multe domenii, fiind devansaţi inclusiv de vecinii bulgari.

Concret, la PIB/locuitor ajustat la paritatea puterilor de cumpărare (cu nivelul preţurilor locale faţă de media europeană), România a luat viteză în raport cu colega de minival de aderare de la 1 ianuarie 2007 şi a ajuns să consemneze un scor detaşat în favoarea ei: 63% din media UE noi la doar 49% din media UE ei şi 68% noi la 55% ei la consumul individual efectiv, indicator bazat pe bunurile şi serviciile achiziţionate şi plătite de o gospodărie.

În ceea ce priveşte adoptarea monedei euro, guvernul de la Sofia a aprobat un plan de acţiune care prevede că ţara vecină va adera la ERM II (mecanismul ratelor de schimb – n. r.), anticamera zonei euro, şi de asemenea la uniunea bancară europeană până la finele lunii iunie 2019.

După ce a stabilizat parametrii economici lejer în interiorul cerinţelor impuse prin cele cinci criterii de la Maastricht, Bulgaria a depus deja oficial cererea aferentă şi face toate eforturile pentru a fi acceptată ca al douăzecilea membru al Zonei Euro până la mijlocul lui 2021 sau în 2022.

România şi-a stabilit acelaşi obiectiv până în 2024, dar nu mai îndeplineşte deja cerinţele de inflaţie (1,5% peste cele mai media celor mai performante ţări UE) şi pe cea a dobânzilor pe termen lung (maxim 2% peste media celor mai mici valori consemnate în statele Uniunii la obligaţiunile de stat pe zece ani şi asimilate), iar deficitul bugetar de maxim 3% atârnă de un fir de păr, în pofida creşterii economice robuste.

Şi la capitolul cercetare-dezvoltare stăm cel mai prost din UE. Pornite de la acelaşi nivel al cheltuielilor pentru cercetare-dezvoltare în PIB în anul 2006, înainte de aderarea la UE ( procentaj care le plasa la egalitate în coada UE), România a pierdut net teren faţă de Bulgaria. Potrivit Eurostat, noi am scăzut constant în ultimii 10 ani (singura țară europeană care a scăzut) până la 0,48% din PIB, în timp ce bulgarii au luat distanţă, cu 0,78% din PIB.

Mai mult, bulgarii ne-au lăsat „onoarea” de a fi „lanterna roşie” a UE ca pondere în PIB atât la cheltuielile pentru învăţământul preşcolar, cât şi la cele pentru învăţământul primar.

La cheltuielile pentru studii terţiare, deşi ne-au lăsat foarte puţin în urmă cu procentajul similar de 0,7% din PIB (aici Luxemburg se află pe ultimul loc din blocul comunitar), bulgarii au reuşit să ne lase net în urmă la rezultate, adică la procentajul celor cu studii superioare cu vârsta între 30 şi 34 de ani.

Şi în ceea ce priveşte alţi indicatori, precum disponibilitatea tehnologiei de imagistică medicală şi speranţa de viaţă sănătoasă, România se află tot la coada clasamentului.

Sursa: b1.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here