George Maior, după audierea la Comisia SRI: Să fie audiaţi şi Liviu Dragnea sau Victor Ponta

George Maior, ambasadorul României în SUA şi fost director SRI, s-a prezentat marţi la Comisia de control al SRI pentru explicaţii în legătură cu declaraţiile făcute la comisie de fostul şef al Agenţiei Naţionale de Integritate, Horia Georgescu, informează News.ro

UPDATE George Maior, ambasadorul României în SUA, a declarat marţi, la ieşirea de la audieri din Comisia de Control SRI, că protocoalele între SRI şi Justiţie au fost necesare.

Legat de acuzaţiile privind ofiţeri acoperiţi şi abuzuri în justiţie, Maior a sugerat să mai fie audiate şi alte persoane, precum Liviu Dragnea sau Victor Ponta, potrivit Mediafax.

George Maior a susţinut, înaintea audierii, că a spus adevărul în legătură cu scrisoarea lui Rudolph Giuliani trimisă autorităţilor de la Bucureşti şi a afirmat că există un „interes politic pentru a pleca din această funcţie”.

„În ceea ce priveşte declaraţia pe care am făcut-o, bineînţeles că mi-o menţin, ea este concordantă cu realitatea, ea este concordantă cu ceea ce practic a declarat şi Guvernul american. Consider că am spus un adevăr şi consider că am lucrat în interesul naţional. Nu înţeleg cum poate cineva să afirme că am interferat cumva în politica americană, când este vorba de o persoană privată. N-am văzut nici cel mai gest, atitudine sau declaraţie din partea americană care să ne confirme acest lucru. Dacă există un interes politic pentru a pleca din această funcţie – şi văd că există – acesta este determinat de raţiuni politice care trebuie explicate. Eu nu mi le explic, nu are legătură cu diplomaţia şi cu faptul că mi-am făcut datoria în interesul naţional românesc”, a declarat Maior la Parlament, înaintea audierilor din Comisia de control a activităţii SRI, citat de Agepres.

El a menţionat că nu a discutat pe această temă cu preşedintele Klaus Iohannis, ci doar cu ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu.

„Nu am avut nicio discuţie cu domnul preşedinte, am avut ieri (luni – n.r.) o discuţie cu domnul Meleşcanu în care am explicat foarte detaliat argumentele, care cred că reprezintă până la urmă un punct de vedere valid”, a menţionat Maior.

El a refuzat să precizeze dacă Meleşcanu a început procedura de revocare a sa din funcţie.

George Maior a venit marţi la Parlament pentru a fi audiat în Comisia pentru controlul activităţii SRI, audieri care se referă la activitatea sa de director al serviciului de informaţii.

Rudolph Giuliani, avocatul lui Donald Trump, fost procuror federal şi fost primar al oraşului New York, a transmis la finalul lunii august o scrisoare preşedintelui Klaus Iohannis şi altor oficiali români în care cerea verificarea protocoalelor Parchetul General – SRI şi stoparea presiunilor asupra judecătorilor.

„Pot să vă confirm că va veni marţi la ora 11.00. Chiar de la ora 10.30 ne vom vedea, aşa cum am făcut şi cu ceilalţi invitaţi, la biroul preşedintelui comisiei, după care vom merge împreună la şedinţa de comisie”, a precizat luni, la Antena 3, preşedintele comisiei, social-democratul Claudiu Manda, adăugând: „Avem lucruri de lămurit în urma audierii domnului Horia Georgescu”.

Manda a apreciat că e o ocazie bună ca George Maior să lămurescă aspectele care îl vizează, amintind că acesta a spus la precedenta audiere că îl ştie vag pe fostul şef al ANI, în timp ce Horia Georgescu a afirmat că se vizitau şi a prezentat SMS-uri pe care şi le trimiteau.

Săptămâna trecută, Manda declara: „Am avut un schimb de SMS-uri cu domnul Maior în care i-am spus că trimitem către MAE această invitaţie, deci ştie, nu poate spune că nu ştie. I-am şi spus că nu vom purta discuţii pe subiectul legat de domnul Giuliani (…) noi avem de clarificat aspectele spuse la momentul respectiv, în luna mai, cred, de domnul Horia Georgescu”.

Preşedintele Comisiei SRI a explicat că, imediat după audierea fostul director ANI, Horia Georgescu, s-a decis o nouă audiere a ambasadorului Româniai în SUA.

„Noi, imediat după ce l-am audiat pe domnul Maior şi ulterior pe domnul Horia Georgescu, am decis în Comisie că va fi nevoie de încă o audiere a domnului Maior şi să vedem când facem această audiere. Am şi trimis la momentul respectiv o adresă către domnul Maior, la ambasadă, şi către MAE (…) Am văzut în spaţiul public că a venit domnul Maior în România, din păcate, cei de la MAE nu ne-au comunicat acest lucru ca să putem să formăm o astfel de Comisie, ne-au trimis la un moment dat un răspuns în care ne-au spus să stabilim noi o perioadă, însă noi aveam toată disponibilitatea de a discuta (…)”, a declarat Manda.

Citeste mai mult pe RTV.NET: http://www.romaniatv.net/george-maior-audiat-marti-la-comisia-de-control-al-sri_437241.html#ixzz5Q8TmCM6g

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here