Evazioniștii SCAPĂ de urmărirea penală dacă achită prejudiciul integral, plus 20% din sumă

Comisia Juridică a Camerei Deputaţilor a oferit aviz favorabil pentru proiect de lege ce modifică Legea pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale, în sensul în care persoane condamnate pentru această infracţiune pot scăpa de închisoare dacă vor achita prejudiciul.

Acest proiect de lege a fost întocmit de deputatul PSD Cătălin Rădulescu. „Mitralieră” susţine în expunerea de motive că măsura este necesară în contextul suprapopulării închisorilor care a dus la condamnarea statului în instanţele internaţionale. În plus, deputatul susţine că România va avea de câştigat de pe seama unei astfel de măsuri.

”Având în vedere starea sistemului judiciar românesc în ce privește condițiile de detenție și gradul de aglomerare, cât și numeroase cauze în care România a fost condamnată de instanțele internaționale pentru aceste condiții, dar și faptul că, în cazul infracțiunilor de evaziune fiscală, cel mai important este recuperarea prejudiciului suferit de stat, inițiatorii propun o motivare a celor care comit astfel de fapte pentru a acoperi prejudiciul creat.

În plus, trebuie avut în vedere că scopul pedepselor este prevenția, reeducarea, dar și recuperarea prejudiciilor și nu menținerea unei persoane în detenție, fapt ce atrage și mai multe cheltuieli din partea statului.

Dacă înculpatul acoperă în totalitate prejudiciul și nu mai execută pedeapsa efectivă cu închisoarea, statul va avea de câștigat de două ori: va recupera prejudiciul creat integral într-un timp relativ scurt și nu va mai efectua cheltuieli cu detenția condamnatului. Astfel, se vor evita situațiile actuale în care statul nu recuperează prejudiciul ori îl recuperează foarte greu și într-un timp îndelungat”, se arată în expunerea de motive.

Opoziţia s-a arătat împotriva unui astfel de proiect de lege, arătând că este tocmit ”în folosul anumitor persoane”.

”Neavând un astfel de fundament, tot ceea ce facem acum se poate considera că este în folosul anumitor persoane, se poate considera că este făcut după ureche, neprofesionist și nu putem gira un astfel de demers, chiar dacă unele dintre ele poate că ar fi potrivite. Eu personal nu am găsit măsuri potrivite, pentru că la primul aliniat se înlocuiește posibilitatea diminuării limitelor de pedeapsă pentru achitarea până la primul termen de judecată, cum este în prezent. Se înlocuiește această posibilitate cu renunțarea obligatorie la urmărirea penală”, a afirma deputatul USR Stelian Ion.

Sursa: b1.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here