Mihai Marin Cârstea a revenit în Slatina cu o nouă expoziție de pictură, vernisată marți, în organizarea Muzeului Județean Olt, la Galeria „Artis”, în prezența unor buni prieteni din Olt și a câtorva zeci de tineri, elevi în cadrul Colegiului Național Vocațional „Nicolae Titulescu”, îndrumați de profesorul Cătălin Podoleanu.
Expoziția deschisă marți, sub genericul „Anotimpuri”, cuprinde 37 de pânze, toate noi pentru slătineni, pentru că nu au mai fost expuse în municipiul-reședință de județ, iar unele foarte recent lucrate.
Gazda evenimentului, dr. Laurențiu Guțică, directorului Muzeului Județean Olt, a scos în evidență că atu-ul autorului în ceea ce lucrează este dragostea lui pentru pictura românească interbelică și pentru locurile autohtone încărcate de istorie.
„Îl iubesc pe Marin Cârstea, pentru că întotdeauna s-a încăpățânat să iubească pictura românească interbelică. Este îndrăgostit de ea. Într-o lume în care tindem să adoptăm modele, noi nu ne privim în propria ogradă și nu încercăm să tragem învățămintele de rigoare de acolo de unde avem originalul și esența: cultura și pictura românească internelică. Dacă veți privi peisajele, veți vedea că multe sunt din locuri idilice. Fie că e Săliștea Sibiului, fie că e Sighișoara, Râșnov, Câmpulung, capitala voievodală a Țării Românești, sunt locuri încărcate de istorie pe care le cultivăm ca pe un însemn, ca pe un blazon, ca pe o efigie a amprentei picturale Mihai Marin Cârstea. Niciodată nu l-am văzut făcând rabat de la ceea ce înseamnă sentimentul acesta de dragoste pentru locurile noatre frumoase, cu adevărat românești. Și aici merită felicitat cu prisosință”, a reliefat Laurențiu Guțică.
Prezent la eveniment a fost și pictorul Paul Tudor-Balș, care a remarcat în tablourile expuse experiența îndelungată a lui Mihai Marin Cârstea, echilibrul cromatic și sufletul autorului pus în culori.
„Tablourile lui Marin Mihai Cârstea sunt de o deosebită valoare, atât prin cromatică, prin compoziție, cât și prin modul în care el și-a pus sufletul în fiecare lucrare. Majoritatea lucrărilor sunt peisaje, dar fiecare peisaj în parte are ceva al lui, o anumită semnificație. Mihai Marin Cârstea lucrează în majoritate, afară, la peisaj, ceea ce este foarte incomod pentru un artist. Se cunoaște experiența, anii de muncă pe care îi are în spate. Fiecare tușă, fiecare lucrare este bine dozată, încât tabloul devine un tot unitar”, a scos în evidență Paul Tudor-Balș.
Nu a lipsit bunul prieten al autorului din Slatina, arhitectul Severică Mitrache, el însuși artist plastic, care, în stilul său caracteristic, de mucalit, a vorbit despre însușirile înnăscute ale lui Mihai Marin Cârstea, altele decât cele strict artistice, cum ar fi seriozitatea și rigoarea atunci când se află în plin act creativ.
Așa cum face demult, profesorul și artistul plastic Cătălin Podoleanu a venit la vernisaj cu elevii săi de la Colegiul Național Vocațional „Nicolae Titulescu”, săvârșind lecția, care în mod obișnuit se ține la clasă, în sala de expoziții.
Autorul le-a mulțumit tuturor pentru cuvintele frumoase, directorului Muzeului Județean pentru invitația de a expune încă o dată la Slatina. Pentru că Mihai Marin Cârstea, originar din Olt (comuna Colonești, satul Vlaici) și stabilit în Capitală, a expus în mai multe rânduri la Slatina, cam o dată la doi ani în ultimul sfert de veac.
Absolvent al Institutului de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” București, Mihai Marin Cârstea este membru al Uniunii Artiştilor Plastici – secţia pictură – din 1993. Palmaresul său numără zeci și zeci de expoziții personale și de grup, lucrări ale sale regăsindu-se în muzee și galerii particulare din țară și străinătate.
Expoziția deschisă marți la Slatina va rămâne la dispoziția publicului iubitor de frumos circa trei săptămâni, până în 30 octombrie.
Imagini de la vernisaj: