Constantin Brâncuşi este numele cunoscut şi apreciat pe orice parte a mapamondului am putea întreba. Deşi străinii aprecieze şi oferă mare respect operei marelui sculptor, nu acelaşi lucru se poate spune şi despre autorităţile române.
Casa în care s-a născut marele artist s-a prăbuşit definitiv după ce a fost lăsată în paragină pentru foarte mulţi ani, iar statul român nu a găsit nicio soluţie pentru a o salva, scuzându-se mereu că e o proprietate privată.
Înainte de a se prăbuşi a fost coteț de găini, vândută pe un cal și 500 de lei de urmaşii sculptorului, scrie a1.ro.
Constantin Brâncuși s-a născut pe 19 februarie 1876, la Hobița, în Gorj. După moartea părinților săi, averea s-a împărțit, iar Eufrosinei sau ”Fârsinei”, cum o alinta Maestrul, sora sa, i-a revenit casa părintească, acolo unde iscusita minte văzuse lumina zilei, dar nu și terenul din jur. Soțul ei, cumnatul lui Brâncuși, a mutat, atunci, locuința din bârne de lemn pe un alt amplasament, adăugându-i încă o cameră.
”Mai târziu, după moartea lui Nicolae-Radu, când se făcu şi împărţeala averii lui, casa nu căzu pe lotul celui care râvnea la el, ci cumpărând-o Fârsina Brânzan, sora lui Brâncuşi, de la ceilalţi fraţi, după desfacerea ei bârnă cu bârnă, uşor cu uşor şi prag cu prag, a rostuit-o din nou în îmbucăturile ei dintâi, puţin mai la sud, aşa cum se întâmplă uneori la ţară, la munte, şi azi. […] Se deosebeşte de cea durată de Radu prin aspectul ei exterior: bârnele, blanele, toate de gorun, au fost încercuite şi acoperite cu tencuială în var, dar timpul a năruit ici şi colo, mai ales la miazănoapte, fragila tencuială, lăsând să se vadă bârnele dintâi“, nota istoricul de artă Vasile Georgescu Paleolog.