Combinatul siderurgic de la Galaţi a fost vândut de ArcelorMittal: Cine va fi noul proprietar dacă tranzacţie este acceptată de Bruxelles

Grupul britanic Liberty House, parte a Alianței mondiale GFG aparținând omului de afaceri Sanjeev Gupta, a achiziţionat de la ArcelorMittal combinatul siderugic de la Galaţi, fostul Sidex. Alături de combinatul din România, aceştia au mai cumpărat şi combinatele din Ostrava (Cehia), Skopje (Macedonia) şi Piombino (Italia).

“Am plăcerea să anunț această tranzacție importantă, cea mai mare pentru noi de până acum. Dintr-o dată aceste achiziții vor dubla  efectivele noastre și capacitatea de producție mondială, oferindu-ne o prezență puternică în centrul principalelor regiuni de producție din Europa. Ne propunem să colaborăm cu partenerii locali pentru a ne asigura o poziție puternică în cadrul lanțurilor interne de distribuție ale acestor economii naționale cu dezvoltare rapidă și să devenim o parte esențială a unui sector industrial european prosper. Acestea sunt active cu valoare ridicată, cu personal cu înaltă calificare și suntem nerăbdatori să-i primim în Alianța GFG”, a declarat președintele executiv al Alianței GFG, Sanjeev Gupta, citat în acest comunicat.

Decizia celor de la Mittal de a vinde acest pachet vine în condiţiile este obligată să le înstrăineze pentru a îndeplini criteriile cerute de legislaţia antitrust a Uniunii Europene astfel încăt să poate prelua combinatul siderurgic italian Ilva, scrie profit.ro.

Această achiziţie va fi finalizată abia după ce Bruxellesul îşi va da aprobarea pentru această tranzacţie.

“Tranzacția depinde de aprobarea Comisiei Europene și de alte procese locale incluzând consultări cu consiliile angajaților la nivel local și european”, se arată în comunicatul Liberty.

Liberty House Group este o companie metalurgică fondată în Regatul Unit în 1992 de Sanjeev Gupta. Are sediul la Londra și filiale în Dubai, Singapore și Hong Kong. Activitatea princiaplă a acestora este cea de comercalizare a materialelor feroase şi neferoase, de reciclare a metalelor, cât şi producţia de oțel și aluminiu.

ArcelorMittal Galați este cel mai mare combinat siderurgic din România. Fostul combinat Sidex Galați a fost privatizat în noiembrie 2001, fiind cumpărat de către compania anglo-indiană LNM Holdings NV, devenită ulterior ArcelorMittal, într-o tranzacție de 70 milioane dolari, cu angajamente de investiții de 350 milioane dolari.

Sursa: b1.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here