Elevul căruia statul român a refuzat să îi plătească participarea la Olimpiada Internațională de Astronomie a câştigat medalia de aur

Foto: b1.ro

Statul român continuă să facă dovada că nu este interesat de copiii români, nici de cei defavorizaţi care au nevoie de ajutor pentru educaţie, nici de copiii cu rezultate care pot obţine rezultate impresionante la concursuri internaţionale cu puţin ajutor financiar.

Este cazul lui David Turturean, elev în clasa a X-a la Colegiul Naţional „Ştefan cel Mare” din Suceava. Acesta a avut de-a lungul timpului rezultate excepţionale la învăţătură, participând an de an la cel puţin trei olimpiade naţionale.

Doar că în acest an, autorităţile locale i-au transmis că nu îi vor deconta Olimpiada Internaţională de Astronomie din Sri Lanka şi Olimpiada Internaţională de Astronomie şi Astrofizică din China.

Şocaţi de această decizie, apropiaţii şi profesorii elevului sucevean au organizat o campanie prin care să adune banii necesari pentru ca David Turturean să poată să ajunge la cele două olimpiade internaţionale.

Iar eforturile apropriaţilor şi banii donaţi nu au fost în zadar: David Turturean a obţinut medalia de aur.

“Mă pregăteam să vă povestesc ce mai face David Turturean, verișorul meu pentru care sute de oameni au donat peste 4.000 EURO că el să meargă la olimpiadele de astronomie și astro-fizică în Sri Lanka și China.

Mă pregăteam să vă povestesc că a fost ziua lui, a împlinit 16 ani.

Că a fost la Bruxelles, într-o vizită oficială, unde el și încă un coleg au fost felicitați de oficiali pentru performanțe.

Că au zburat zilele trecute spre Sri Lanka, pentru olimpiadă, și să îi ținem cu toțîi pumnii.

Nu m-am gândit neapărat la el în timpul olimpiadei, mi-a ieșit din minte. Dar s-a întâmplat să mă uit la un documentar despre Einstein în care m-am prins cât de puține înțelesesem din viața acestui geniu. Și am trimis binecuvântări către toți cei care fac muncă intelectuală remarcabilă, de pretutindeni.

Azi a avut loc anunțul rezultatelor și festivitatea de premiere.

Sunt în drum spre Suceava. După ce am moțăit puțin, îmi revin din visul foarte lucid și mă uit la telefon. Mă sunase Elena Turturean, mătușa mea. O sun înapoi.

Vorbise cu el prin mesaje. David îi dădea statusul de la festivitatea de premiere. Își aștepta cu emoție diplomă – oricare ar fi fost ea. E acel moment în care, cu cât își aude numele mai târziu, cu atât mai bine.

<<Mama, au trecut de diplomele de participare… Avem clar medalie.>>

<<Mama, a trecut de bronz…!>>

<<Mama, au trecut de argijt>> – nu mai putea să mai scrie.

Pauză.

<<Bănuiesc că deja ai aflat>>.

Da, aflase tot prin sms, de la profesorul care i-a însoțit. <<Plângeți și bucurați-vă, aveți un copil extraordinar.>>

E real: România a luat medalia de aur la Olimpiada Internațională de Astronomie din Sri Lanka. David aduce acasă medalia, din 83 participanți din 22 țări.

Pentru el, muncă lui și toate obstacolele pe care le-a depășit – toată admirația și mă simt onorată că fac parte din familia lui.

Pentru toți cei care au donat pentru a face participarea lui posibilă: mă înclin! MULȚUMESC!!”, a scris pe pagină sa de Facebook Ema Barbă, verișoara lui David Turturean.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here