Comisia de la Veneţia se pronunță vineri asupra Legilor Justiției din România

Comisia de la Veneţia analizează vineri modificările aduse de PSD și ALDE Legilor Justiției și Codurilor Penale. La discuţii va participa şi social-democratul Florin Iordache, președintele Comisiei parlamentare speciale care s-a ocupat de aceste modificări. Eugen Nicolicea şi Marieta Safta ar urma să fie și ei prezenți.

Pe ordinea de zi se află confirmarea avizului preliminar pe tema Legilor Justiţiei din România, aviz ce va fi adoptat cu modificări pentru a reflecta prevedierile Ordonanţei de Urgenţă recent adoptată de Guvernul Dăncilă. De asemenea, ar urma să examineze, în vederea adoptării, un proiect de aviz referitor la Codul Penal şi la Codul de Procedură Penală.

Comisia de la Veneţia a emis, în iulie, o opinie preliminară în legătură cu modificările la cele trei Legi ale Justiţiei, formulând o serie de recomandări. Experţii consideră că noile prevederi ar putea conduce la o presiune excesivă asupra judecătorilor şi procurorilor, subminând independenţa sistemului judiciar şi a membrilor săi.

Acel raport a fost folosit de ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, ca justificare pentru controversata OUG adoptată la începutul acestei săptămâni.

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a transmis joi o scrisoare Comisiei de la Veneţia în care arată că Toader şi reprezentanţii majorităţii guvernamentale s-au folosit în repetate rânduri de calitatea acestuia de membru al Comisiei de la Veneţia pentru a legitima public soluţii legislative cel puţin controversate.

Sursa: b1.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here