„Zilele Medicale Caracalene”, la o nouă reușită. Trei zile de expuneri științifice și dialog medical/ FOTO

Municipiul Caracal a găzduit, vreme de trei zile, o manifestare care a devenit etalon pentru lumea medicală la nivel local și regional, și anume cea de-a 10-a ediție a „Zilelor Medicale Caracalene”, care a adunat specialiști de anvergură de la centre universitare cu tradiție, precum cele din București și Craiova. Evenimentul a fost girat, pe lângă cele două universități, și de Uniunea Medicală Balcanică. Au fost prezentate lucrări științifice de vârf, punându-se accentul pe creșterea calității actului medical. 

Deschiderea a avut loc joi, la Teatrul Național „Ștefan Iordache”, unde s-a derulat întreaga manifestare care a luat sfârșit sâmbătă la prânz. Pe lângă cei care, în urmă cu 10 ani, organizau prima ediție, respectiv medicii Dănuț Ghiță, Viorel Rădulescu și Dan Crețu, la „Zilele Medicale Caracalene” au participat diverși alți reprezentanți ai structurilor sistemului sanitar și ai administrației publice locale, precum Valentin Ciocan, președintele Casei Județene de Asigurări de Sănătate, Costache Marinache, președintele Colegiului Medicilor Olt, Liviu Radu, primarul municipiului, dar și alți oameni de seamă ai urbei, printre care s-a numărat și omul de afaceri Ion Doldurea.

Dr. Dănuț Ghiță: „O manifestare care a devenit tradiție”

Medicul Dănuț Ghiță a reliefat caracterul de continuitate al manifestării care, astfel, a devenit tradiție.

„Pentru că a fost o ediție cu un număr rotund, ediția a 10-a, o ediție aniversară deci, acest lucru semnifică în primul rând tradiție. Este o manifestare care efectiv a devenit tradiție.

Apoi, este o manifestare științifică ce a pus Caracalul pe harta acestui tip de manifestări din România, fiind o manifestare științifică bine creditată, în sensul că, în acest an, Colegiul Național al Medicilor a acreditat-o cu 15 puncte de pregătire profesională, ceea ce este foarte mult, adică este la un nivel ridicat.

În al treilea rând, servește scopului nobil de a ne augmenta în permanență cunoștințele medicale. Iar din punctul acesta de vedere, calitatea științifică a manifestării a fost practic girată de un consiliu științific prestigios, format din specialiști din București, Craiova, chiar și din Oradea. Dar, poate elementul cel mai important este că manifestarea s-a desfășurat sub egida Universității de Medicină și Farmacie Craiova, care a fost reprezentată la nivelul cel mai înalt, adică de rectorul acestei instituții, domnul profesor Ion Rogoveanu, și, tot sub aspect științific, am fost girați de Uniunea Medicală Balcanică, reprezentată la Caracal de colega noastră, originară din Caracal, doctorița Camelia Diaconu, care este președinta uniunii”, a spus Dănuț Ghiță.

Dr. Dănuț Ghiță

Totul a pornit cu entuziasm acum 10 ani, își amintește medicul Ghiță.

„Dacă atunci eram doar trei organizatori, doctorul Viorel Rădulescu, doctorul Dan Crețu și cu mine, treptat comitetul de organizare s-a lărgit și formăm o echipă care s-a completat pe parcurs în funcție de necesitățile organizatorice și desigur că, pe măsură ce manifestarea a devenit de mai mare anvergură, și pretențiile au crescut din acest punct de vedere”, a adăugat Dănuț Ghiță.

Dr. Daniela Liliana Buiculescu, managerul Spitalului Caracal: „Ne onorează această activitate deosebită, frumoasă și foarte instructivă”

Managerul Spitalului Caracal, dr. Daniela Liliana Buiculescu, a evidențiat și ea importanța conferinței, spunând că medicii trebuie să fie în permanență la curent cu toate noutățile medicinei pentru a le putea aplica în practică.

„Au fost abordate teme de medicină internă, diabet, nefrologie, cardiologie, chirurgie, ginecologie și, în ultima zi, a fost și o comunicare împreună cu medicii de familie, pe teme privind prevenția și vaccinarea. Temele au fost variate, vineri de dimineață fiind și o sesiune a Spitalului Municipal Caracal, cu prezentarea unor lucrări ale medicilor spitalului pe diverse domenii.

Au fost acordate 15 puncte de educație medicală continuă și acest eveniment arată de fapt preocuparea permanentă a personalului medical din cadrul Spitalului Municipal Caracal de a acumula cunoștințe noi cât mai multe spre îmbunătățirea actului medical.

Dr. Daniela Liliana Buiculescu, managerul Spitalului Caracal

Medicii și întreg personalul medical trebuie să fie în permanență la curent cu toate noutățile pentru a le putea aplica în practică. Pentru că medicina evoluează, sunt domenii noi, sunt tehnici noi și ele trebuie cunoscute. Iar dacă unele dintre ele nu se pot regăsi în cadrul spitalului nostru, măcar să știm despre ce este vorba, astfel încât să știm unde pot fi trimiși pacienții aflați în stare mai gravă sau care necesită investigații mai deosebite. Deci este un lucru bun pentru medicina spitalului nostru să continuăm astfel încât actul medical să fie de bună calitate.

Ne onorează această activitate, a fost ceva deosebit și frumos și foarte instructiv” a declarat șefa spitalului din Caracal.

Liviu Radu, primarul municipiului Caracal: „Este un eveniment de referință pentru Caracal”

Primarul Liviu Radu abordează conferința medicală și mai concret, indicând că evenimentul ar putea ajuta la trecerea spitalului la un grad superior.

„Zilele Medicale Caracalene reprezintă pentru noi un lucru foarte important, pentru că ne deschid niște orizonturi extraordinare pe partea medicală. Mă gândesc că vrem să și trecem spitalul de la gradul 4 la gradul 3. În plus, la acest eveniment nu vin numai medici de la spitalul nostru, au venit specialiști de la Craiova, de la Slatina, de la București. Este un eveniment de referință pentru Caracal. Sunt prezentate cazuri medicale excepționale și este și un dialog, o sesiune științifică extrem de importantă pentru medicii noștri, pentru Spitalul Municipal Caracal în evoluția sa privind calitatea actului medical”, a conchis primarul Caracalului, menționând că instituția pe care o conduce s-a implicat și financiar în organizarea evenimentului.

La această ediție au prezentat lucrări și trei medici rezidenți, doi din Craiova și unul din București.

Organizatorii nu au uitat de medicii pensionari, invitându-i la manifestare și acordându-le diplome de excelență pentru întreaga activitate profesională pusă în slujba pacienților.

Pe lângă Primăria Caracal și Spitalul Municipal, la buna desfășurare a manifestării au mai contribuit Asociația MF/MG Olt, Asociația „Fii și prietenii Caracalului” și Colegiul Medicilor Olt.

Vașentin Ciocan, președintele Casei de Asigurări de Sănătate Olt
Marinache Costache, președintele Colegiului Medicilor Olt
Ion Doldurea, om de afaceri

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here