Sorin Păduraru, suspect în dosarul primarului din Deveselu. Cauza sa, clasată

Sorin Păduraru

Omul de afaceri slătinean Sorin Păduraru, devenit cunoscut în spațiul public, la nivel național, după ce l-a denunțat pe Darius Vâlcov la DNA pentru luare de mită, a fost el însuși cercetat de procurorii anticorupție pentru complicitate la infracțiunea de luare de mită în dosarul în care primarul comunei Deveselu a fost trimis în judecată pentru infracțiuni de corupție. Cauza a fost, în ceea ce îl privește, clasată.

Informația a fost remisă OLT-ALERT de firma de avocatură Predoi&Asociații, în contextul solicitării unui drept la replică din care reiese că Sorin Păduraru nu a avut calitatea de martor sau martor denunțător în dosar, ci calitatea de suspect „în legătură cu o presupusă faptă de complicitate la luare de mită”.

„Asa cum rezulta din documentul atasat, comunicat domnului Paduraru Sorin astazi, 22.10.2018, acesta a avut calitatea de suspect, in legatura cu o presupusa fapta de complicitate la luare de mita, prevazuta de art. 48 raportat la art. 289 alin. 1 Cod Penal”, se arată în materialul remis OLT-ALERT.

Primarul din Deveselu a fost cercetat de procurorii DNA pentru săvârșirea, în concurs real, a două infracțiuni de corupție și o infracțiune de abuz în serviciu, însă el a fost trimis în judecată doar pentru una dintre faptele de luare de mită (și aceasta în forma pretinderii), în celelalte fiind dispusă soluția clasării.

„Fata de domnul Paduraru Sorin s-a dispus solutia clasarii, in temeiul art. 16 litera a) Cod Procedura Penala – fapta nu exista, aceeasi solutie fiind dispusa si in ceea ce il priveste pe presupusul autor al faptei, domnul Aliman Ion.

Fapta in legatura cu care s-a dispus trimiterea in judecata a domnului Aliman Ion (acesta fiind cercetat sub aspectul savarsirii a doua fapte de luare de mita) nu are nicio legatura cu domnul Paduraru Sorin, care nu a avut si nu are nicio calitate – martor, martor-denuntator, suspect, inculpat”, se mai arată în materialul remis OLT-ALERT.

______________________________________________

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secţia de Combatere a Infracţiunilor Asimilate Infracţiunilor de Corupţie au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a primarului comunei Deveselu, pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut că, la data de 26 ianuarie 2015, în contextul derulării unui contract de execuție lucrări („Modernizare drumuri în comuna Deveselu, jud. Olt, 11,517 km – Asfaltare”), Ion Aliman, în calitatea de ordonator de credite, a pretins în mod direct reprezentantului unei Asocieri de firme (martor în cauză) suma de 50.000 lei și a acceptat promisiunea acestuia din urmă de a-i remite suma de 70.000 lei (ce reprezenta un procent de 5% din contravaloarea unor lucrări deja executate la construcția unei porțiuni din contractul menționat, respectiv un drum în lungime de 620 m).

„Inculpatul Aliman Ion, în calitate de primar al comunei Deveselu și ordonator de credite, a condiționat de plata mitei sus-menționate deblocarea și efectuarea, de către unitatea administrativ-teritorială, a unei plăți la care societatea comercială era îndreptățită, în procedura de derulare a contractului de execuție lucrări.

Remiterea efectivă a banilor nu a mai avut loc, deși ulterior consumării faptei de luare de mită (în forma pretinderii), au avut loc discuții între inculpatul Aliman Ion și reprezentantul societății comerciale privind modalitatea de remitere”, se arată în rechizitoriul procurorilor.

Cine este martorul la care DNA face referire

Asocierea de firme care a câștigat licitația pentru proiectul „Modernizare drumuri în comuna Deveselu, jud. Olt, 11,517 km – Asfaltare” este SC Construct Plus SRL – SC Condor Păduraru SRL – SC Alter Ego Concept SRL. Patronul SC Construct Plus SRL, lider al asocierii, era, atunci, Vasile Stan din Giurgiu, cel care se presupune că ar fi martor în dosarul DNA. La un moment dat, acesta și-a retras compania din proiect, lucrările fiind finalizate de firma lui Sorin Păduraru, SC Condor Păduraru SRL, căruia giurgiuveanul i-a cesionat și dreptul de a încasa sumele de bani aferente lucrărilor preluate.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului București.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here