Liderul UDMR, Kelemen Hunor, îl contrazice pe Liviu Dragnea după ce acesta a susținut că votul privind Legea de combatere a spălării banilor a fost reluat pentru că sistemul de votare din Camera Deputaților nu a funcționat.
Kelemen Hunor susține că sistemul a funcționat, fiind verificat chiar înainte de vot și a criticat coaliția PSD-ALDE pentru decizia de reluare a votului.
„Aici coaliția, ați văzut, nu depinde de voturile noastre. Este o coaliție fericită, repetă votul ori de câte ori dorește și merge înainte. (…) Astăzi nu am susținut această propunere a lor și totuși a trecut. Nu, nu trebuia reluat votul. Haideți, de fiecare dată se constată o problemă tehnică după ce nu au voturile necesare. Deci nu se poate. A fost un vot, au verificat înainte sistemul. Sistemul funcționa. Nimeni nu a contestat această procedură și acest sistem că ar fi o problemă. Deci nu poți relua votul ori de câte ori dorești sau ori de câte ori mai ai nevoie să aduni trei, patru voturi. Nu se poate”, a spus Kelemen Hunor, potrivit Știripesurse.ro.
În acest context, Kelemen Hunor a precizat că UDMR se va gândi foarte serios dacă va mai colabora cu PSD în Parlament. De asemenea, acesta a susținut că aleșii UDMR vor semna o eventuală sesizare la Curtea Constituțională pe tema acestui vot, dacă aceasta va fi depusă de opoziție.
”PSD și ALDE au o majoritate în Parlament. În ceea ce privește colaborarea punctuală, vom vedea, vom analiza punctual, nu este o decizie care se va lua astăzi. În acest moment s-a întâmplat la Camera Deputaților ceva ce nu trebuia să se întâmple. Vom vedea cum va decurge pe viitor. Pur și simplu, nu poți să reiei votul până când îți iese. Distrugi esența democrației și a Parlamentului. Votul nu trebuie reluat până când îți iese”, a mai spus Kelemen Hunor.
De altfel, opoziția a anunțat deja că va sesiza Curtea Constituțională cu privire la votul din Camera Deputaților pe Legea de combatere a spălării banilor.
Liderul USR, Dan Barna, a calificat acest episod drept un abuz fără precedent în istoria parlamentarismului românesc.
“Asistăm la un abuz fără precedent în istoria parlamentarismului românesc, chiar şi colegii de la UDMR au acceptat că această lege a picat şi trebuie să se întoarcă într-o eventuală dezbatere parlamentară printr-un alt proiect. PSD a decis altfel. În momentul de faţă nu mai avem Parlament în România, avem un vehicul pe care domnul Liviu Dragnea îl foloseşte după propriile interese, pentru că şi această lege era de fapt un târg pe care domnia sa a încercat să îl facă, dar nu a avut votul colegilor din Parlament. Această lege este una clar neconstituţională, vom ataca la Curtea Constituţională şi vom ataca şi chestiunea de procedură care a avut loc în acest moment”, a spus Dan Barna, potrivot G4 Media.
Liviu Dragnea a explicat miercuri, după ce Legea privind spălarea banilor a trecut în Camera Deputaților, la al doilea vot, că voturile unora dintre parlamentari nu au fost contorizate inițial, motiv pentru care s-a decis reluarea procedurii. Liviu Dragnea a vorbit inclusiv despre o posibilă mână criminală care ar fi manipulat sistemul de vot din Camera Deputaților.
Legea pentru combaterea spălării banilor a trecut după ce, inițial, proiectul a picat prin neîntrunirea numărului de voturi. Ulterior votul s-a reluat, iar legea a trecut. PSD și-a adus toți oamenii în sală și a reușit să strângă 170 de voturi.
Sursa: b1.ro