Surse CSM: Toader l-a încurcat pe Augustin Lazăr cu Cristian Lazăr și de aceea nu vrea să publice documentele despre Procurorul General

Tudorel Toader a ajuns într-o situație deloc fericită în confruntarea cu Procurorul General pentru că l-a încurcat pe Augustin Lazăr cu Cristian Lazăr. Informația a fost furnizată de surse din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii, pentru stiripesurse.ro.

Ministrul Justiției a solicitat revocarea lui Augustin Lazăr din funcția de Procuror General al României, invocând 20 de argumente. Unul dintre acestea era că la dosarul de candidatură al lui Lazăr pentru funcția pe care o ocupă acum se află o rezoluție de clasare a unui dosar ce îl viza pe președintele Klaus Iohannis. În schimb, Consiliul Superior al Magistraturii a susținut că acest document nu există în dosarul de candidatură al lui Lazăr.

Pentru a demonstra că are dreptate, Toader a tot promis câteva zile că va face public acest dosar, numai că nu s-a ținut de cuvânt. Iar miercuri a pretins că are nevoie de acordul CSM pentru publicarea documentelor.

În realitate, se pare că Toader evită să publice dosarul de candidatură al lui Augustin Lazăr pentru că acest lucru nu ar face decât să demonstreze că rezoluția de clasare nu există. Și, susțin sursele CSM, rezoluția nu există din simplul fapt că aceasta a fost dispusă nu de Augustin Lazăr, ci de un alt procurori: Cristian Lazăr.

Cristian Lazăr este acum adjunct al Secției de urmarire penala si criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație si Jusțitie.

De altfel, în comunicatul publicat miercuri pe site-ul Ministerului Justiției, chiar Tudorel Toader arată că președintele Klaus Iohannis l-a numit pe autorul rezoluției de clasare într-o funcție de procuror de rang înalt, dar nu precizează dacă este vorba despre funcția de procuror general.

”Conform dispozițiilor art. 54 alin (3) din Legea 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor, în vigoare la data de 28 aprilie 2016, ”Președintele României poate refuza motivat numirea în funcțiile de conducere prevăzute la alin. (1), aducând la cunoștința publicului motivele refuzului”.
Dacă Președintele României putea refuza motivat, este greu de crezut că își putea fundamenta decizia în lipsa studierii documentelor de la dosarul de candidatură.

Nu cunoaștem documentele care au fost analizate la acea dată de către domnul Președinte pentru a motiva decizia sa de numire în funcția de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, deoarece din documentele de la Ministerul Justiției nu rezultă conținutul dosarului transmis către Administrația Prezidențială. Ordonanța de clasare menționată la punctul anterior se află în dosarul de la Ministerul Justiției, aferent procedurii de numire a domnului Augustin Lazăr în funcția de procuror general.

Autorul ordonanței de clasare a fost numit de către președintele în funcție, conform art. 54 alin (3) din Legea 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor, la propunerea ministrului justiției, într-o funcție de procuror de rang înalt.”, se arată în comunicatul Ministerului Justiției.

Sursa: b1.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here