Povestea celui mai vechi hotel din Slatina/ Unde a funcționat și ce se află azi în clădire

Primul hotel din Slatina a fost construit în secolul al XVIII-lea de către un negustor cojocar, Marin Jianu, pe strada Lipscani. Clădirea există și acum: este cea în care funcționează judecătoria. Transformările imobilului sunt, însă, foarte mari.

Detaliile despre fostul hotel aparțin istoricului Aurelia Grosu de la Muzeul Județean Olt și au fost publicate pe pagina de socializare a acesteia.

„Negustorul cojocar Marin Jianu construiește pe strada Lipscani un hotel ce apare pe un plan al străzii din 1896. Prin testamentul încheiat în anul 1890, Marin Jianu donează Primăriei Slatina hotelul și via din Sulești; conform dorinței sale, veniturile obținute urmau să fie folosite pentru construirea unui spital și apoi pentru întreținerea acestuia și a bolnavilor «…astfel ca niciodată să nu se desființeze»”, arată Aurelia Grosu.

Fotografia reprezintă hotelul Carol, de pe strada Lipscani, în perioada interbelică. Astăzi în clădirea mult transformată a hotelului funcționează Judecătoria Slatina  (imagine și explicații – Aurelia Grosu)

La începutul anilor 1900, negustorul de cereale Carol Zoler solicită Primăriei dreptul de a administra hotelul, căruia îi atribuie numele său. În perioada interbelică, hotelul Carol se bucura de un bun renume prin dotările moderne și „serviciul prompt”, după cum se consemna în presa vremii. La parter a amenajat o sală de cinema și teatru, denumită „Modern”.

Un segment din strada Lipscani în anul 1972 în care se vede parțial clădirea fostului hotel Jianu, redenumit în interbelic Carol. Fațada mai păstra balcoanele din zidărie ale fostului hotel Carol  (imagine și explicații – Aurelia Grosu)

„Clădirea hotelului a fost naționalizată în anul 1948, trecând prin transformări majore. De ceva vreme, în clădirea fostului hotel, modificată și extinsă, funcționează Judecătoria Slatina, elementul de identificare reprezentându-l balcoanele din zidărie care se mai păstrau pe fațada clădirii și în anul 1972”, mai scrie Aurelia Grosu. 

Planul străzii Lipscani din anul 1896 pe care este trecut hotelul Jianu donat de negustorul cojocar Marin Jianu Primăriei Slatina în 1890 (imagine și explicații – Aurelia Grosu)

Toate detaliile, AICI.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here