Este OFICIAL: Porcii mistreți răpuși în Teleorman de pesta porcină africană, găsiți lângă județul Olt, pe malul râului Oltului/ DSVSA Olt a demarat verificări

Focarul de pestă porcină africană confirmat la doi mistreți în județul Teleorman este chiar pe malul Oltului, la granița județului Olt. Informația a fost confirmată de conducerea Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Olt. „Porcii mistreți au fost găsiți morți pe malul Oltului, între contracanale”, a declarat directorul instituției, Veronel Bolborea. Medicii veterinari au reînceput procedura de examinare clinică a miilor de porci din localitățile aflate în zona de supraveghere.

Autoritățile din Olt sunt din nou în alertă maximă după ce, vineri, un nou focar de pestă porcină africană a fost confirmat în județul Teleorman, de data aceasta la doi mistreți și cu mult mai aproape de granița județului Olt, chiar pe malul Oltului, pe raza comunei Slobozia Mândra.

„În data de 10.11.2018 am primit o adresă din partea Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor prin care ne confirmă că s-a diagnosticat un nou caz de pestă porcină africană la doi mistreți, pe teritoriul județului Teleorman, în zona Fondului de Vânătoare 9”, a declarat, luni, în cadrul unei conferințe de presă, Veronel Bolborea.

Urmarea a acestei notificări primite, DSVSA Olt a întocmit, sâmbătă, un plan de măsuri ce a fost transmis primăriilor din zona afectată și prefecturii, „pentru că, fiind la limita județului nostru, la mistreți se impune o zonă de supraveghere de 13 kilometri”.

„Noi, începând de astăzi, am demarat procedura de inspecții în exploatații, recensământ și examinare clinică în localitățile din zona de supraveghere, respectiv Frunzaru, Băbiciu, Scărișoara, Plăviceni, Jieni, Rusănești, Cilieni, Potlogeni, Tia Mare, Doanca și Izbiceni. Toate aceste localități vor fi verificate, în cursul acestei săptămâni, de către echipe de medici veterinari din cadrul Direcției Sanitare Veterinare Olt, pentru a nu apărea surprize. Vrem să vedem dacă există vreun caz de boală sau mortalitate. În condițiile în care există vreun asemenea caz, se recoltează probe și vor fi examinate în laborator”, a mai spus șeful DSVSA Olt.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here