Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat legea offshore

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat luni decretul de promulgarea a legii offshore care stabilește condiţiile în care se vor realiza exploatările de gaze din Marea Neagră. 

Legea offshore a trecut la finalul lunii octombrie de către Parlament după ce timp de mai multe semnături a fost obiectul unor discuții extrem de tensionate în coaliție, ALDE opunându-se formule inițiale dorite de PSD lucru care a făcut imposibilă adoptarea ei în Camera Deputațlor.

În cele din urmă, legea offshore a fost adoptată cu un amendament care prevede că investitorii sunt obligaţi să tranzacţioneze 50% din gaze pe bursa din România, iar 25% din angajaţi trebuie să fie români. În plus, s-a stabilit ca din investiţia celor care operează să se deducă maxim 30% din impozitul pe venitul suplimentar.

„Impozitul asupra veniturilor suplimentare offshore (…) se calculează prin aplicarea unuia sau unor procente de calcul, după caz, asupra veniturilor suplimentare obţinute din vânzarea gazelor naturale extrase din perimetrele offshore, aşa cum acestea sunt determinate potrivit Anexei nr. 2 care face parte integrantă din prezenta lege, impozit din care se deduce valoarea investiţiilor în segmentul upstream. Impozitul asupra veniturilor suplimentare offshore ţine seama de preţul de referinţă stabilit de ANRM pentru calculul redevenţelor. Tranzacţiile desfăşurate sub preţul de referinţă se impozitează la preţul de referinţă. Procentele de calcul a impozitului se calculează pe baza preţurilor de vânzare a gazelor naturale practicate de către titularii de acorduri petroliere referitoare la perimetre petroliere offshore pe baza grilei de preţuri ajustate anual începând cu 1 ianuarie 2019 cu indicele anual al preţurilor de consum, după cum urmează: 30% din venitul suplimentar pentru preţurile de până la 85 lei/MWh inclusiv, 15% din veniturile suplimentare obţinute în urma practicării unor preţuri mai mari decât 85 lei/MWh şi mai mici sau egale cu 100 lei/MWh, 30% din veniturile suplimentare obţinute în urma practicării unor preţuri mai mari decât 100 lei/MWh şi mai mici sau egale cu 115 lei/MWh”, se arată în proiectul de lege.

Deputaţii au mai adoptat în plen înainte de vot, un amendament al PNL la proiectul legii offshore potrivit căruia titularilor acordurilor petroliere aflate în curs de executare li se aplică regimul fiscal specific destinat activităţii de explorare, dezvoltare, exploatare şi abandonare, desfăşurate în baza acordurilor existente la data intrării în vigoare a actului normativ.

Rezervele de gaze naturale din Marea Neagră se ridică la 200 de miliarde de metri cubi. Mare parte descoperite în ultimul deceniu. Asta ar duce practic la dublarea producţiei de gaze a ţării în următorii zece ani. Adică, 20 de miliarde de metri cubi pe an.

Sursa: b1.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here