Ce au descoperit medicii veterinari care caută în Olt eventuale cazuri de pestă porcină africană/ INCONȘTIENȚĂ TOTALĂ

Medicii veterinari care au efectuat, luna trecută, inspecții în gospodăriile oamenilor din localitățile aflate în zona de supraveghere impusă de autorități în urma confirmării focarelor de pestă porcină în Teleorman, foarte aproape de granița județului Olt, au descoperit că mii de proprietari de porci nu și-au declarat animalele. În afara faptului că cei care nu declară animalele riscă sancțiuni drastice, ei nu primesc nici despăgubiri în eventualitatea în care porcii li s-ar îmbolnăvi și ar muri din cauza pestei porcine africane.

Toate aceste detalii au fost făcute publice de șeful Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Olt, Veronel Bolborea.

„Din constatările colegilor mei a reieşit că aproximativ jumătate din porcii din zonele verificate sunt neidentificaţi, foarte multe exploataţii nu sunt declarate. Reamintesc că este obligaţia proprietarilor să declare orice fel de eveniment – fătare, sacrificare, moarte, medicului veterinar de liberă practică din localitatea respectivă. Nedeclararea este sancţionabilă. Noi n-am mers pe calea asta și am și reuşit să facem identificarea, inspecţia şi până la această dată n-am avut nicio surpriză. Am dat doar avertismente, dar amenzile aplicate sunt între 6.000 şi 12.000 lei”, a declarat directorul DSVSA Olt.

Dincolo de faptul că nedeclararea animalelor poate aduce amenzi drastice, cei care nu dat medicului veterinar detalii despre animale riscă, în cazul în care pesta porcină ar pătrunde în județ, să rămână și fără despăgubirile pe care statul român le acordă pentru animalele moarte.

„În condiţiile în care apare focar de pestă porcină în efectivele nedeclarate, adică necrotaliate şi neînregistrate în baza de date, nu putem să acordăm despăgubiri. După cum se știe, pesta porcină africană este o boală supusă despăgubirilor de către Guvernul României, iar condiţia este ca exemplarul să fie crotaliat şi înregistrat în baza naţională de date”, a mai spus Veronel Bolborea.

În judeţul Olt sunt declarate, în mod oficial, 30.594 de gospodării cu un efectiv de 118.051 porci.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here