CSM, lovitură dură pentru Tudorel Toader: Evaluarea prin care a cerut a cerut revocarea lui Augustin Lazăr este nelegală

Secţia pentru procurori din cadrul CSM a publicat motivarea avizului negativ dat pe cererea ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, de revocare a procurorului general Augustin Lazăr. 

În această, CSM arată că solicitarea lui Tudore Toader de revocare a lui Lazăr nu respectă condiţiile de legalitate deoarece o prin raportul MCV şi prin recomandările Comisiei de la Veneţia se cere suspendarea imediată a tuturor procedurilor în curs privind numirea sau revocarea procurorilor de rang înalt, iar  decizie a Curţii Constituţionale din 2012 se arată că prevederile din MCV sunt obligatorii.

Raportul privind activitatea manageriala a procurorului general al Romaniei, domnul Augustin Lazar, a fost emis cu nerespectarea prevederilor art. 69 alin. (1) din Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciara, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, avand in vedere si Recomandarea 1 din Raportul Comisiei catre Parlamentul European si Consiliu privind progresele inregistrate in Romania in cadrul Mecanismului de cooperare si verificare din ianuarie 2017, Avizul nr. 924/2018 al Comisiei de la Venetia, Raportul din cadrul MCV, din 13 noiembrie 2018, in care se recomanda suspendarea imediata a tuturor procedurilor in curs de numire si revocare a procurorilor de rang inalt, precum si considerentele Deciziei nr. 2/2012 a Curtii Constitutionale, Sectia pentru procurori a CSM va aviza negativ propunerea ministrului justitiei”, se arata in motivare.

Avizul negativ a fost dat de secţia pentru procurori a CSM cu un vot de 5 la 1. Avizul are doar rol consultativ, iar Tudorel Toader a afirmat că va merge mai departe cu demersul său indiferent de ce a spus CSM.

Sursa: b1.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here