Liderul ALDE european, Guy Verhofstadt, trage un nou semnal de alarmă privind necesitatea ca România să respecte recomandările din domeniul justiţiei pe care le primeşte de la organizaţiile internaţionale.
Acesta a arătat că a „stabilit” cu Călin Popescu-Tăriceanu că „singurul mod de a garanta statul de drept din România este implementarea totală și necondiționată a tuturor recomandărilor Comisiei de la Veneția”.
„Aceasta înseamnă că toate cele trei elemente aflate în dispută – reforma justiției, a Codului Penal și a Codului de Procedură Penală – trebuie să fie aliniate cu recomandările Comisiei, urmând ca după adaptarea și aprobarea lor de către guvern și parlament, ele să fie din nou evaluate de către acest înalt for”, a afirmat Verhofstadt, într-un mesaj în limba română postat joi pe contul lui de Facebook.
Verhofstadt a subliniat că „pentru ALDE este indispensabil ca toate aceste modificări să primească undă verde din partea Comisiei de la Veneția”.
Mesajul lui Verhofstadt vine la doar o zi după ce acesta s-a văzut cu preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, după care oficialul român afirma că România rămâne ataşată valorilor europene şi că nu există o dispută internă pe statul de drept, ci una între Putere şi Opoziţie.
„Am avut posibilitatea să-i arăt (…) care sunt punctele în dispută ridicate de rezoluţia din PE, care este poziţia Comisiei de la Veneţia, care este poziţia noastră, inclusiv prin adoptarea Ordonanţelor 90 şi 92, demonstrând în acest fel că există toată disponibilitatea din partea actualei majorităţi şi a Guvernului de a ţine cont de recomandările Comisiei de la Veneţia (…), care dovedeşte tocmai soliditatea ancorării noastre în valorile statului de drept, în valorile europene şi principiile pe care este construită UE. Facem parte dintr-o mare familie europeană şi această disponibilitate este dovada cea mai bună că nu există vreun dubiu, aşa cum încearcă Opoziţia să sugereze. Nu este o dispută pe statul de drept, ci o dispută pe majoritate şi Opoziţie. Subiectul ‘statul de drept’ – exportarea lui la nivelul PE – poate crea o emoţie care să ducă la adoptarea unor concluzii care nu sunt întotdeauna bazate pe cele mai reale şi actuale elemente”, a declarat Tăriceanu.
Sursa: b1.ro