Pesta porcină africană a pătruns și în Olt. Primul focar a apărut în sudul județului

Virusul pestei porcine a apărut și în Olt. Primul focar a fost confirmat în sudul județului, în localitatea Rusănești.

Este vorba despre un porc de 11 luni găsit mort într-o gospodărie din Rusănești. Reprezentanții Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Olt au prelevat probe care au fost analizate în laboratorul instituției, rezultatele fiind pozitive.

„Este vorba despre o suspiciune de pestă porcină africană, prima apărută în Olt. Un proprietar a găsit în gospodăria proprie un porc de 11 luni mort. Miercuri am prelevat probe de la animalul mort și în Laboratorul nostru s-a confirmat suspiciunea, dar vineri dimineaţă trimitem proba și la Institutul de Diagnostic Bucureşti, ultimul care confirmă clar. Sperăm ca tot vineri să și avem rezultatul”, a declarat Veronel Bolborea, directorul DSVSA Olt.

Medicii veterinari au demarat o anchetă epidemiologică pentru a descoperi cum s-a îmbolnăvit porcul găsit mort. În plus, ceilalți porci din gospodărie vor fi uciși.

„Am demarat o anchetă epidemiologică. Strângem toate informațiile de care avem nevoie să știm cum s-a îmbolnăvit porcul: unde a mers animalul, cu cine a intrat în contact, cauzele bolii. Dacă cetățeanul respectiv mai are porci, evident că vor fi ucişi şi îngropaţi, după care se va face dezinfecţie. Deja reprezentanţi ai DSVSA sunt acolo și cercetează”, a mai spus directorul DSVSA Olt.

Apariția acestui caz este cel puțin curioasă, având în vedere mulțimea de măsuri luate până acum de autorități pentru împiedicarea pătrunderii bolii pe teritoriul județului. Cel mai aproape focar confirmat de Izbiceni este cel de pe Fondul de vânătoare nr. 11 Beciu, pe raza localității Plopii Slăvitești din județul Teleorman, unde boala a răpus mai mulți porci mistreți. Focare de pestă porcină africană au mai fost confirmate tot în Teleorman, în comuna Slobozia Mândra, la doar 10 kilometri față de granița județului Olt, dar și localitatea Cucuieți, din comuna Scrioștea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here