Revolta oamenilor din Rusănești a fost „înăbușită”: veterinarii le ucid porcii sub protecția a zeci de jandarmi/ Vineri au fost și incidente

După trei zile de eșecuri din cauza localnicilor care n-au vrut să îi lase să le intre în gospodării, medicii veterinari s-au întors, vineri, în Rusănești, cu peste 70 de jandarmi, inclusiv militari ai Grupei Mobile de Jandarmi Craiova, care să îi țină pe oameni la distanță, astfel încât reprezentanții Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Olt să poată ucide porcii rămași vii. Au fost și incidente, în urma cărora două persoane au fost legitimate de jandarmi.

Revolta oamenilor care nu au vrut să renunțe la porci a fost, într-un fel, înăbușită de forțele de intervenție. La un moment dat, câțiva localnici au încercat să blocheze accesul unui tractor în care reprezentanții DSVSA încărcau porcii uciși. Imediat au intervenit jandarmii, două persoane fiind legitimate.

„S-a încheiat activitatea pe ziua de azi. Numărul forțelor pe care l-am avut la dispoziție a fost direct proporțional cu procovările din teren. Am avut în sprijin și efective din cadrul  Grupei Mobile de Jandarmi Craiova. Noi efectiv a trebuit să ținem la distanță persoanele din localitate, în așa fel încât lucrătorii de la DSVSA să-și exercite atribuțiile funcționale. 

A fost o încercare de blocare a unui tractor în momentul în care se încărcau animalele asomate, și atunci am fost nevoiți să ținem la distanță persoanele respective. Două persoane au fost legitimate de către jandarmi; este vorba despre două persoane care se manifestau violent, dar nu fizic, ci verbal, să ne înțelegem”, a declarat purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Olt, locotenent-colonelul Iulian Mihai.

Acțiunea nu s-a finalizat, însă, astfel că zilele următoare mulțimea de jandarmi și medici veterinari va reveni în Rusănești.

„Azi au fost foarte mulți jandarmi la noi în localitate. Nu cred că au fost 100 de militari, dar 60 sau 70 au fost. Au fost o mulțime de mașini, pe mine nu prea m-au mai băgat în seamă. Oamenii s-au opus și azi, dar când au văzut că nu au încotro… Au luat câțiva dintre ei care au făcut tam-tam acolo, le-au luat declarații; sunt din aceștia mai curajoși, așa. Au fost însă forțe puternice care i-au izolat, așa că acțiunea s-a desfășurat până la ora 15.00. A mers mai greu azi. Ieri a mers mai bine la mine, am avut 157 de porci, dar azi a mers mai greu, au asomat doar vreo 30 de porci, doi trei colea, doi trei colo, trebuie să alerge din casă în casă ca oamenii să dea semnătură dacă mai au sau nu mai au porci. În fine, dacă la noi a fost ce a fost, acum se face totul ca la carte”, a declarat primarul comunei, Alexandru Chirea.

Trei zile la rând localnicii din Rusănești, unde au fost confirmate trei focare de pestă porcină africană, s-au opus categoric uciderii porcilor, împiedicând acțiunea medicilor veterinari pe motiv că, dincolo de animalele care au contactat boala, porcii sănătoși nu trebuie omorâți. Ei s-au plâns că rămân fără carne tocmai de Crăciun și au amenințat că vor pune mâna pe topoare dacă va fi nevoie, ca să își apere porcii.

Pe de altă parte, conducerea DSVSA spune că asta este procedura în astfel de situații și că împiedicarea sacrificării porcilor din zona în care s-au înregistrat focare de pestă porcină africană constituie infracțiune care se pedepsește de lege.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here