Franța, la un pas de STARE DE URGENȚĂ! Macron s-a dus la Arcul de Triumf, principala scenă a PRĂPĂDULUI din PARIS

Sursa foto: b1.ro/reuters.com

Emmanuel Macron, președintele Republicii franceze, s-a deplasat, duminică dimineață, în zona Arcului de Triumf din Paris, situat în extremitatea vestică a bulevardului situat în extremitatea vestică a bulevardului Champs-Élysées, după ce capitala franceză a devenit scena unor violențe fără precedent la manifestația „vestelor galbene” de sâmbătă, relatează Agerpres citând surse externe.

Șeful statului tocmai a revenit de la summit-ul G20 din Argentina și a pornit de urgență spre Arcul de Triumf, la picioarele căruia se află Mormântul Soldatului Necunoscut din Primul Război Mondial, monument ce a fost vandalizat de „vestele galbene” în contextul ciocnirilor violente dintre protestatari și forțele de ordine. Macron a fost însoțit de Christophe Castaner, ministrul de interne, și de Laurent Nunez, secretar de stat.

„La sosirea sa în Franţa după G20, preşedintele a dorit să meargă în locurile unde au fost provocate cele mai importante daune”, a indicat Palatul Elysee.

Preşedintele urma apoi să se întâlnească cu reprezentanţi ai pompierilor şi forţelor de ordine de pe bulevardul Kleber (Arondismentul 16), scena unor importante violenţe sâmbătă, unde de asemenea au fost provocate distrugeri în urma confruntărilor dintre manifestanţi şi scutieri.

Executivul francez a declarat din nou duminică, prin purtătorul său de cuvânt Benjamin Griveaux, că nu îşi va schimba cursul în faţa mobilizării aşa-numitelor „Veste galbene”, care protestează în special împotriva creşterii taxelor la carburanţi.

Totodată, preşedintele francez Emmanuel Macron a convocat pentru duminică dimineaţă o reuniune de criză, a doua zi după haosul provocat la Paris de manifestaţiile „Vestelor galbene”. El trebuia să se reunească în jurul orei 11:30 GMT împreună cu premierul Edourd Philippe, ministrul de interne Christophe Castaner şi „serviciile competente” pentru a încerca să găsească un răspuns la mişcarea care se pare că a scăpat de sub orice control şi să trage concluziile zilei incredibile de ieri, când cartiere de lux din Paris au fost adevărate scene de gherilă urbană.

Manifestația de sâmbătă a degenerat într-o adevărată gherilă urbană și s-a soldat cu 133 de răniţi şi 412 persoane reţinute, dintre care 378 au fost plasate în arest preventiv. Centrul Parisului a fost devastat, mașinile din zonă au fost incendiate, iar protestatarii și-au măsurat puterea cu forțele de ordine venite să asigure ordinea publică. Situația este atât de gravă, încât ministrul de interne ia în considerare să declare stare de urgenţă în Franța.

Sursa: b1.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here