CUTREMUR DEVASTATOR! A avut peste 7 GRADE şi a fost emisă o ALERTĂ!

Un puternic cutremur submarin, cu magnitudinea de 7,6 grade pe scara Richter, s-a produs miercuri în largul coastei de est a Noii Caledonii, în Pacificul de Sud, a anunţat Centrul de alertă pentru tsunami din Pacific (PTWC), precizând că au fost observate deja valuri tsunami.

Seismul s-a produs la ora 04.18 GMT, la numai 10 km adâncime, având epicentrul la circa 155 km est-sud-est de Insulele Loyalty (insulele Loialităţii) din largul coastei de est a Noii Caledonii, teritoriu francez de peste mări.

„Valuri tsunami care ajung de la unul până la trei metri deasupra nivelului mareei sunt posibile de-a lungul coastelor Noii Caledonii şi Vanuatu”, a precizat PTWC, adăugând că valuri de până la un metru sunt posibile pentru unele coaste din Fiji, potrivit Agerpres.
Până în prezent nu s-au raportat pagube materiale sau victime în urma cutremurului.

Autorităţile din Noua Caledonie au ordonat evacuarea zonelor de coastă după alerta de tsunami. Oamenii au fost sfătuiţi să se deplaseze la o distanţă de cel puţin 300 de metri de ţărm şi, dacă este posibil, în locuri cu înălţimea de peste 12 metri deasupra nivelul mării.

„Am declanşat alarma în exteriorul Noii Caledonii, dar nu avem o evaluare imediată a potenţialelor distrugeri”, a precizat un purtător de cuvânt al Directoratului pentru Protecţie Civilă şi Managementul Riscului.

Un purtător de cuvânt al grupului francez minier Eramet, care operează o uzină de nichel la Noumea, a precizat că a activat procesul de alertă pentru tsunami.

„Procedura este de a le cere oamenilor care lucrează în apropierea apei să se mute la înălţime”, a spus el, precizând că a simţit cutremurul, care a fost puternic, dar nu a durat foarte mult.

Sursa: b1.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here