Care sunt MĂSURILE anunțate de MAE pentru a-i ajuta pe românii din Italia AMENINȚAȚI cu confiscarea mașinilor

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a întreprins, în regim de urgență, demersuri pe lângă autoritățile italiene de resort pentru a obține clarificări cu privire la recentele modificări survenite în legislația rutieră italiană și care pot afecta cetăţenii români, se arăta într-un comunicat de presă al ministerului, de duminică.

„Autoritățile române urmăresc cu atenție subiectul modificărilor legislative introduse în legislația rutieră italiană prin Decretul-lege nr.113/2018. Astfel, Ambasada României la Roma a întreprins, în regim de urgență, demersuri pe lângă autoritățile italiene de resort pentru a obține clarificări cu privire la sferă de aplicare a prevederilor legislative”, se arată în comunicatul de duminică.

MAE a anunţat inclusiv faptul că va verifica dacă măsurile aplicate de autorităţile italiene nu încalca legislaţia europeană.

„De asemenea, Ministerul Afacerilor Externe evaluează măsurile luate de autoritățile italiene pentru a se asigura că acestea sunt în deplină conformitate cu legislația Uniunii Europene și jurisprudența Curții de Justiție a Uniunii Europene relevantă și nu afectează drepturile cetățenilor români, luând în considerare efectuarea tuturor demersurilor legale în vederea protejării drepturilor cetățenilor români rezidenți în Republica Italiană, inclusiv sesizarea Comisiei Europene cu privire la posibilele incompatibilități ale normelor recent introduse cu legislația europeană.”

Ministerul a anunţat şi faptul că va acorda asistență consulară în cazul în care se vor constata măsuri abuzive din partea autorităților locale în aplicarea noilor prevederi legislative.

Reacţia MAE a venit după ce, pe data de 4 decembrie, în Italia a intrat în vigoare o modificare a Codului rutier italian prin care românilor le este interzis să mai conducă autoturisme înmatriculate în România, în situația în care respectivii români au o rezidență care este mai mare de 60 de zile. În caz contrar, acestora le-ar putea fi confiscate mașinile.

Sursa: b1.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here