E LEGE! Parlamentarii actuali NU mai au dreptul să candideze la următoarele alegeri!

Cei 130 de membri actuali ai parlamentului nu vor mai putea să candideze pentru reînnoirea mandatului, prevăzut să expire la 28 iulie 2021.

Peruanii au aprobat duminică prin referendum interzicerea realegerii membrilor actualului Congres (parlament unicameral), una din cele patru reforme constituţionale anticorupţie propuse de preşedintele Martin Vizcarra, relatează Agerpres.

Conform rezultatelor oficiale provizorii după numărarea a 55,69% din buletine, peruanii au votat în proporţie de 78,34% pentru această interdicţie.

Alte două reforme, privind modul de desemnare a judecătorilor şi finanţarea partidelor politice, au fost de asemenea aprobate, conform acestor rezultate provizorii.

În schimb, alegătorii au refuzat să restabilească un sistem bicameral, propunere iniţial susţinută de preşedintele Vizcarra, care a apoi a dat înapoi, pentru a nu-i fi reduse puterilor prezidenţiale.

Acest referendum “marchează începutul unei schimbări pe care o dorim pentru Peru şi pentru toţi peruanii”, a declarat Vizcarra la sfârşitul scrutinului.

Rezultatele vin să întărească legitimitatea lui Vizcarra, un inginer de 55 de ani aproape necunoscut în momentul în care i-a succedat în funcţie preşedintelui Pedro Pablo Kuczynski. Aflat la putere din 2016, Kuczynski a demisionat la sfârşitul lui martie, după un imens scandal de corupţie în care sunt implicaţi şi alţi trei foşti preşedinţi ai ţării: Alejandro Toledo (2001-2006), Alan Garcia (1985-1990, 2006-2011) şi Ollanta Humala (2011-2016).

Sursa: b1.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here