România, mai aproape de zona Schengen: Parlamentul European a votat în favoarea aderării

Parlamentul European a adoptat prin vot o rezoluţie prin care recomandă primirea României în spaţiul Schengen, fără ca acest proces să fie influenţat de raportul MCV. Rezoluţia a fost adoptată cu 514 voturi pentru, 107 împotrivă şi 38 de abţineri.

Decizia finală va fi luată însă în Consiliul Uniunii Europene, iar toate statele membre trebuie să fie de acord pentru ca România să adere la Schengen.

În raportul întocmit liderului socialiştilor, bulgarul Serghei Stanişev, se reamintește că „toate condițiile necesare pentru aplicarea deplină a acquis-ului Schengen au fost îndeplinite de către Bulgaria și România în 2011”, şi „regretă faptul că în cei șapte ani de atunci, Consiliul nu a reușit să adopte o decizie privind aplicarea integrală a acquis-ului Schengen în Bulgaria și România, în ciuda apelurilor repetate în acest sens, atât din partea Comisiei, cât și din partea Parlamentului.

Olanda s-a opus în repetate rânduri aderării României la zona Schengen şi chiar în acest an premierul Mark Rutte afirma, chiar într-o declaraţie susţinută la Bucureşti alături de Viorica Dăncilă, afirma că este de acord cu România pe multe teme care vizează cooperarea bilaterală şi în cadrul UE, dar „nu pe toate punctele, cum este Schengen”.

Sursa: b1.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here