Omul lui Dragnea din CSM, noul preşedinte al CSM: Lia Savonea şi George Solomon vor conduce instituţia în 2019

Judecătoarea Lia Savonea a fost aleasă în funcţia de preşedinte a CSM în urma votului din şedinţa de plen. De asemenea, procurorul George Solomon va fi vicepreşedinte al CSM. Amândoi au candidat fără oponenţi.

Judecătoarea Lia Savonea, considerată omul lui Liviu Dragnea din CSM şi cea care influenţează toate deciziile în favoarea PSD, este singura candidată pentru a prelua preşedinţia instituţiei în 2019.

Noua conducere a CSM a fost votată miercuri.

Lia Savonea este văzută drept cea mai influentă membră din interiorul CSM care a reuşit să strângă în jurul ei o majoritate care este favorabilă PSD-ului. Anterior, ea a fost preşedinta Curţii de Apel Bucureşti.

Lia Savonea este soția avocatului Mihai Savonea (fost profesor de sport), fost coleg de cabinet cu Cezar Bivolaru, avocatul lui Marian Vanghelie și cu Cătălin Voicu, senatorul PSD condamnat pentru corupție în două dosare penale la câte 7 ani de detenție efectivă.

Aceasta s-a remarcat în luna noiembrie după ce a lansat un atac la adresa preşedintei Curţii Supreme, Cristina Tarcea, cerând şi revocarea acesteia ca urmare deciziei CCR pe completurile de 5 judecători.

Noua conducere a CSM va trebui să gestioneze dosare importante în 2019. Este anul în care expiră atât mandatul preşedintei ÎCCJ, Cristian Tarcea, cât şi a procurorul general Augustin Lazăr care oricum este supus unei proceduri de revocare.

Potrivit noilor modificări legislative operate de PSD-ALDE la legile Justiției, numirile în funcții de conducere la Înalta Curte se fac de către Secția pentru judecători a CSM. Judecătorul Daniel Grădinaru, fost purtător de cuvând al Curţii de Apel Bucureşti, este văzut drept favorit datorită apropierii de Lia Savonea.

La fel, foarte important, șefa CSM, alături de alte două judecătoare, numește șefii și procurorii de execuție ai noii Secții de anchetare a magistraților, considerate în sistemul de Justiție o unitate creată să lupte cu magistrații care își fac treaba, nu cu cei corupți.

De asemenea, 2019 va fi anul în care trebuie să fie aleşi noii şefi al Parchetului General şi a DNA.

Sursa: b1.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here