Un nou focar de pestă porcină africană în Olt/ ALERTĂ: Boala se apropie de Slatina

Un nou focar de pestă porcină africană a izbucnit în Olt, de data aceasta într-o localitate la doar 25 de kilometri de Slatina. Este vorba despre Osica de Sus, unde doi porci au fost găsiți morți și nu oriunde, ci chiar în gospodăria unei asistente veterinare. 

Primarul localității, Gheorghe Manicea, spune că porcii au fost găsiți morți vineri și că proprietara animalelor a anunțat personal Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Olt, fără să anunțe și autoritățile locale.

Potrivit edilului, care o citează pe proprietara animalelor, aceasta ar fi cumpărat cinci porci în urmă cu o lună de la târgul din Osica de Sus și numai doi ar fi fost purtători ai virusului. Ciudat, susține primarul comunei.

„Mă gândesc că dacă avea porci bolnavi vreme de o lună în gospodărie virusul s-ar fi răspândit în comună. Iar ceilalți trei porci cumpărați și care au stat în cocină cu ceilalți, bolnavi, par perfect sănătoși, i-am văzut ieri, erau veseli, mâncau”, a declarat Gheorghe Manicea.

Probele prelevate de la porci au fost supuse analizate în laboratorul DSVSA Olt, rezultatele fiind pozitive, dar se așteaptă și rezultatele finale de la Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală (IDSA) București.

Gospodăria a fost izolată și dezinfectată, iar autoritățile locale speră să se termine așa toată povestea, nu ca la Rusănești, unde au fost confirmate trei focare și unde reprezentanții DSVSA Olt au ucis preventiv toți porcii din localitate.

„La Slatina rezultatele au confirmat boala, iar acum așteptăm rezultatele de la București.  Să vedem acum ce zice domnul prefect și domnul director de la DSVSA. Deja am dezinfectat locul, l-am izolat și așteptăm să vedem ce soluții vor mai fi luate, dacă nu se vor mai întâmpla alte minuni, doar să izolăm acolo”, a declarat primarul Gheorghe Manicea.

1 COMENTARIU

  1. Dacă nici iarna pe temperatura cu – cumetrii de la DSVSA nu pot sa isi faca treaba, când natura pur si simplu îi ajută… Mai mulți porci au murit de mana lor, decât de boala. De nr de animale salvate ce sa mai vorbim. Cumetrilor, voi cum va calculați eficienta/randamentul – căci salariul curge? A, s-a schimbat situația de acum cateva luni când „nu este o întâmplare ca pesta nu a izbucnit în județul Olt”. Găsiți voi o formulă sa o scoateți la capăt…

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here