AFP: Cine ar putea fi PSD-istul cu care se va confrunta Klaus Iohannis la alegerile prezidențiale din 2019

Sursa foto: b1.ro

Alegerile prezindețiale care vor avea loc în România în 2019 au început deja să intre în atenția presei internaționale. Într-un articol publicat sub titlul „România: Klaus Iohannis şi Liviu Dragnea, duelul «preşedinţilor»”, jurnaliștii de la AFP scriu că, de doi ani, șeful statului și liderul PSD se află în opoziție pe aproape toate subiectele, informează Agerpres. 

Numindu-l „omul forte al stângii la putere din România”, francezii notează că Liviu Dragnea își dorea să ajungă prim-ministru după ce PSD a câștigat alegerile parlamentare din 2016. Însă acest lucru nu s-a întâmplat din cauza condamnării pe care a primit-o liderul PSD în dosarul Referendumului, în condițiile în care există o lege care interzice ca persoanele care au condamări penale să facă parte din Guvern.

„Provocatorul” Dragnea rămâne un veritabilul dirijor al majorităţii, mai scriu cei de la AFP, care precizează că acesta și-a demonstrat autoritatea prin faptul că a îndepărat doi prim-miniștri au partidului pe care îl conduce, aducând-o la șefia Guvernului pe Viorica Dăncilă, considerată drept „marioneta perfectă”, de criticii lui Dragnea.

Pe de altă parte, despre președintele Klaus Iohannis, jurnaliștii francezi scriu că a fost condamnat o coabitare turbulentă cu stânga, pe care o acuză că vrea să aducă atingere statului de drept. Sunt amintite, în acest context, încercările șefului statului de a opune rezistență unor proiecte ale PSD, Klaus Iohannis ieșind chiar în stradă, în mijlocul protestatarilor pentru a denunța una dintre tenetative PSD de a face modificări la Codul Penal.

Social-democrații îl acuză pe Iohannis că blochează funcționarea Guvernului și încalcă Constituția „perspectivă pe care şeful statului o exclude cu zâmbetul pe buze, apreciind că un astfel de demers nu ar face decât să-i sporească şansele de a obţine un al doilea mandat la scrutinul prezidenţial din decembrie 2019 unde l-ar putea înfrunta pe… Dragnea”, se mai arată în articolul citat.

Sursa: b1.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here