Medicii veterinari din Olt au luat la mână mii de porci după confirmarea noului focar de pestă porcină africană în județ

Ca urmare a confirmării, în data de 23 decembrie, a unui nou focar de pestă porcină africană în Olt, la Osia de Sus, Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Olt a demarat, conform planului de măsuri pentru combaterea focarului, recensământul tuturor exploatatiilor non profesionale din localitățile aflate în zonele de protecție.

Este vorba despre zeci de localități din zona de proecție și de supraveghere, respectiv Osica de Sus, Vlăduleni, Ostrov, Bobu, Osica de Jos, Șopîrlița, Fondul de vânătoare (FV) 35 Bercica, Dobrosloveni, Potopinu, Cezieni, Corlățești, Bondrea, Dobrun, Roșienii Mari, Ulmet, Roșienii Mici, Chilii, Pîrșcoveni, Butoi, Olari, Osica de Sus, Peretu, Greci, Tomeni, Ipotești, Brîncoveni, Văleni, Ociogi, Mărgheni, Fălcoiu, Cioroiu, Cioroiașu, FV 37 Dobrosloveni, FV 22 Pîrșcoveni, FV 23 Slătioara, FV 36 Dobrun. În toate aceste localități a fost efectuat și examenul clinic al porcilor domestici.

„Până în data de 28.12.2018 au fost verificate aproximativ 6000 de gospodării. În urma examinării clinice a porcilor existenți în exploatații, nu au fost identificate semne clinice de boală. Acestă acțiune este în curs de derulare.

Gestionarii fondurilor cinegetice aflate în zona afectată de focarul de PPA la mistreți nu au raportat până în prezent identificarea de cadavre sau porci mistreți cu semne de boală”, se arată într-un comunicat de presă al DSVSA Olt.

DSVSA Olt solicită sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea măsurilor întreprinse de autorități, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei.

Medicii veterinari fac precizarea că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social din punct de vedere economic.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here