Comisia Europeană intervine în SCANDALUL alocațiilor pentru copiii români din Austria: ‘Nu este permis!’

Comisia Europeană intervine în scandalul alocațiilor înjumătățile pentru copiii românilor care muncesc în Asutria.

Potrivit purtătorului de cuvânt al executivului european pentru afaceri sociale, Sara Soumillion, ”Comisia a luat notă de adoptarea legii privind indexarea beneficiilor pentru copii în Austria și analizează legislația din perspectiva compatibilității cu legislația UE”.

”Indexarea beneficiilor pentru familie nu este permisă sub legislația europeană. De asemenea, este o chestiune de non-discriminare: Dacă lucrătorii contribuie la sistemul național social, atunci este de așteptat ca ei să primească aceleași beneficii, indiferent de naționalitatea lor sau de locul unde se află copiii lor”, precizează executivul european pentru Calea Europeană.

Măsura a fost implementată odată cu intrarea în vigoare a unei legi ce prevede indexarea sumelor cu nivelul de trai din țara de origine. În acest context, Ministerul Afacerilor Externe din România a afirmat că noile prevederi discriminează, încălcând legislația și tratatul de bază al Uniunii Europene.

„Statul român susţine ferm exercitarea libertăţii fundamentale de circulaţie în cadrul Uniunii Europene şi accesul egal al lucrătorilor europeni la beneficiile sociale corelative muncii prestate. Cetăţenii români care lucrează în Austria plătesc aceleaşi taxe ca cetăţenii acestui stat şi trebuie să se bucure de un tratament egal cu aceştia din perspectiva drepturilor corelative. Apartenenţa la Uniunea Europeană obligă toate statele să asigure un tratament corect, echitabil şi nediscriminatoriu pentru toţi cetăţenii europeni”, este poziția MAE.

Sursa: b1.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here