Dăncilă și Teodorovici şi-au dat derogare ca să poată minţi fără risc penal

Foto: b1.ro

Premierul Viorica Dăncilă şi ministrul de Finanţe, Eugen Teodorovici, s-au scutit anul acesta de răspunderea ca bugetul să fie realizat conform regulilor „de bună purtare” cu care România a fost de acord, după criză, pentru a putea primi ajutor financiar de la FMI, informează Adevărul.

Potrivit Ordonanței de Urgență adoptată în decembrie de Guvern, Dăncilă și Teodorovici îşi vor asuma răspunderea doar pentru corectitudinea şi integralitatea informaţiilor din strategia fiscal-bugetară pentru perioada 2019-2021. Scapă de răspundere, în schimb, dacă bugetul pe 2019 nu respectă regulile pentru gestionarea eficientă a finanţelor publice.

Practic, cei doi nu mai trebuie să dea declaraţii cu privire la conformitatea cu Legea responsabilităţii fiscal-bugetare, iar dacă depăşesc ţintele, nu răspund.

Fostul premier Victor Ponta a declarat că, astfel, Dăncilă și Teodorovici ”nu trebuie să ateste corectitudinea datelor” din buget.

”Mi-am adus aminte că am semnat în 2012, 2013, 2014, cred că şi în ’15 era gata bugetul, nu mai ţin minte, dar cel puţin de trei ori am semnat eu, Victor Ponta, prim-ministru al României, alături de ministrul de Finanţe, a fost Florin Georgescu, a fost Ioana Petrescu, a fost Eugen Teodorovici, am semnat acea declaraţie pe proprie răspundere că datele pe care le cuprind în bugetul de stat pe care l-am trimis la Parlament sunt adevărate, sunt corecte”, a afirmat Ponta.

Potrivit acestuia, ”asta înseamnă că indiferent de ce se întâmplă în viitor, dacă se constată că datele sunt false, eu Victor Ponta, alături de ministrul de Finanţe mergeam la închisoare”.

”Înseamnă că doamna Dăncilă şi cu domnul Teodorovici chiar ştiu că ceea ce spun în buget e o minciună, altfel nu şi-ar fi luat această măsură de prevedere… Domnul Vâlcov e cel mai deştept că el nu semnează nimic, fraierii care semnează însă, doamna Dăncilă şi cu domnul Teodorovici, nu-s aşa de fraieri, şi-au trecut în ordonanţă că prin derogare de la Legea responsabilităţii fiscal-bugetare de data asta nu trebuie să ateste corectitudinea datelor”, a susţinut Ponta.

Sursa: b1.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here