Habarnistul în economie Vâlcov, însărcinat oficial să evalueze activitatea Guvernului pe 2018

Pe agenda ședinței de miercuri a Guvernului Dăncilă, prima din anul 2019, figurează un Memorandum privind „evaluarea complexă a acțiunilor întreprinse de Guvern în anul 2018 pentru îndeplinirea programului de guvernare și publicarea unui volum privind activitatea guvernamentală”.

„Complexitatea Programului de guvernare, dar şi multitudinea de măsuri şi acţiuni întreprinse fac necesară evaluarea stadiului de îndeplinire a prevederilor Programului de guvernare, într-un mod comprehensiv şi interdependent, care să pună în evidenţă toate acţiunile întreprinse pe fiecare domeniu în vederea îndeplinirii obiectivelor asumate prin Programul de guvernare. (…) Multe din angajamentele asumate au însemnat şi înseamnă evaluări şi analize laborioase de impact, investigare profesionistă a soluţiilor de implementare, un amplu demers de informare cu privire la experienţele internaţionale, proiectarea şi reglementarea soluţiilor alese dar şi a mecanismelor instituţionale şi organizaţionale de trasnspunere în practică a angajamentelor ”, se argumentează în textul memorandumului pregătit pentru miercuri, potrivit digi24.ro.

Raportul privind activitatea Guvernului pe 2018 va fi realizat de Comisia Națională de Strategie și Prognoză, sub coordonarea, atenție, a consilierului de stat pe probleme economice al premierului. Adică, a lui Darius Vâlcov.

Calendarul propus:

– Până la data de 1 februarie, Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză va transmite fiecărui minister evaluările parţiale pe fiecare domeniu din Programul de guvernare, pe baza situaţiei prezentate de acestea pe parcursul lunii octombrie 2018.

– Până la data de 15 februarie, fiecare instituţie care are responsabilităţi sau contribuţii la îndeplinirea angajamentelor din Programul de guvernare va transmite pe e-mail la Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză propunerea acestora pentru forma finală a capitolului, cu includerea tuturor realizărilor din anul 2018.

– Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză va prezenta în Guvern Raportul însoţit de un memorandum care să evidenţieze, în sinteză, realizările din 2018.

Raportul va fi structurat, „având în vedere realizările deosebite din domeniile prioritare” astfel: principalele rezultate economico-sociale; modul de realizare a celor 115 acţiuni prioritare; investiţii publice şi investiţii în parteneriat public-privat; programe guvernamentale şi scheme de ajutor de stat; politica fiscal bugetară; absorbţia fondurilor europene.

La final, după ce raportul va fi aprobat de Guvern, el va fi publicat în 500 de exemplare, „care să fie distribuite instituţiilor din administraţia publică centrală şi locală”. Cheltuielile vor fi suportate din bugetul Comisiei Naţionale de Strategie şi Prognoză.

____________

Ca să ne dăm seama pentru ce a fost înființată, în aprilie 2018, și cât de importantă este Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză, trebuie să spunem că respectiva instituție este folosită de Vâlcov pentru a le da funcții unor persoane apropiate. Este și cazul Larisei Popa, fostă Miss Univers România 2011 și unul dintre martorii-cheie în dosarul în care Darius Vâncov a luat 8 ani de închisoare în primă instanță, care, marți, a fost numită consilier personal exact în Comisia Națională de Strategie și Prognoză, potrivit ziare.com.

Anterior, Popa a fost consilier personal al secretarului de stat Alexandru Potor din Ministerul Agriculturii. De la minister, ea a încasat suma de 23.221 de lei, iar de la un centru de infrumusețare 7.250 de lei, arată declarația sa de avere din mai 2018.

Comisia a fost înființată de Guvern în aprilie 2018, funcționează în subordinea Secretariatului General al Guvernului și sub coordonarea premierului.

Larisa Popa este cea care a înființat Galeria Raphael, societatea care apare în dosarul lui Darius Valcov. Procurorii DNA susțin că în spatele acestei societăți s-ar afla chiar fostul ministru.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here