Chiar dacă aveţi maşina echipată cu anvelope de iarnă, riscaţi amenzi de până la 725 de lei. Ce vă pot imputa polițiștii

Conform legii din România, șoferii sunt obligati sa aiba automobilul echipat cu anvelope de iarna daca circula pe o sosea acoperita de zapada, gheata sau polei. În caz contrar, aceștia pot fi amendați și pot rămâne fără certificatul de înmatriculare. Totuși, polițistul poate da amenzi și dacă mașina este echipată cu astfel de anvelope.

Foarte puțini șoferi români cunosc următorul aspect, scrie stirilekanald.ro. Codul Rutier mai specifică un caz în care polițistul rutier îți poate reține certificatul de înmatriculare și îți poate da o amendă de până la 725 de lei, chiar dacă anvelopele tale sunt de iarnă.

Este cazul, de fapt, al oricăror anvelope, de vara, de iarnă, all-season, dacă acestea sunt uzate peste limita legală. Dar ce înseamnă limita legală a uzurii anvelopelor în România? Ei bine, această limita este aceeași că și în majoritatea țărilor din Europa, Asia și America de Nord, respectiv limita de 2/32 inch, mai precis 1,6 milimetri, impusă de legi care țîn de siguranță rutieră, standardizate la nivel mondial.

Autoritatea mondială Federal Motor Vehicle Safety Standards (FMVSS) i-a obligat pe toți producătorii de anvelope să încorporeze în anvelopele comercializate în Statele Unite și Europa niște martori de uzură. Aceștia sunt în număr de minimum 6 și sunt, de fapt, niște bare din cauciuc poziționate între blocurile profilului de pe anvelopa. Martorii de uzură au, la toate anvelopele de pe piață, o înălțime de 1,6 milimetri.

În concluzie, limita minimă admisă menționată în Codul Rutier este dată de martorul de uzură care este pe anvelopa. Deci dacă un agent de circulație te oprește și observă că suprafață de rulare a anvelopei este sub limita legală dată de martorul de uzură, te poate amendă, conform Codului Rutier, art. 100, cu o amendă din clasa ÎI, adică cu 4-5 puncte, ceea ce înseamnă până la 725 de lei. Plus măsură complementară de reținere a certificatului de înmatriculare.

Sursa: romaniatv.net

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here