Ectogeneza: Cum poate o femeie să dea viață unui bebelus fără să fie însărcinată

Sursa foto: pixabay.com

Specialiștii în fertilizare din Philadelphia, alături de un grup de medici și cercetători în domeniu au făcut o descoperire nemaipomenită în domeniul ginecologiei și al dezvoltării umane. Un mic experiment realizat de ei ar putea reprezenta pasul uriaș spre o modalitate nouă de a crea viață.  Este vorba despre o nouă modalitate de a naște un copil, fără a fi însărcinată. Acest fenomen poartă numele de ectogeneză. El presupune nașterea unui copil în afară corpului, independent de organismul uman, prin intermediul unui mecanism medical.

La momentul actual, teoria testată de ei pare să țină de domeniul fantasticului, însă experimentele pe animale au dat dovadă de un potențial de dezvoltare incredibil în această direcție. Cercetătorii spun că în viitorul apropiat această metodă ar putea fi aplicată cu succes la oameni, reprezentând una dintre cele mai mari descoperiri medicale.

Cum ar fi să poți da viață unui bebeluș în afară corpului tău, fără a fi însărcinată?

Cercetătorii americani au reușit în 2017 să creeze un făt animal, un miel, în cadrul unui uter artificial – un tip de sac (biobag) umplut cu fluid amniotic. Aceștia au reușit să implementeze procedeul de ectogeneză cu succes și să mențînă în viață acest făt în afară organismului. Au construit biobag-ul, au umplut săculețul cu fluid amniotic și au construit mediul propice pentru că fătul să se dezvolte, independent de un organism animal.

Aceștia au reușit să țină mielul în viață timp de 4 săptămâni folosindu-se de tehnici medicale avansate și de aparatură specifică.  Asta după ce, într-o încercare prematură din 2016, cercetătorii de la Cambridge au susținut un embrion într-un asemenea vas – uter artificial –  pentru 13 zile.

În cele din urmă, spun specialiștii, această tehnologie va evolua pe viitor, înlocuind chiar și incubatoarele medicale, care ajută acum extrem de mult în cazul nașterilor premature. Astfel, doar în SUA, peste 30.000 de nou născuți vor putea să evolueze în condiții normale. Tehnologia va oferi în același mod, prin ectogeneză, o șansă că orice făt să se dezvolte în condiții absolut normale, chiar în exteriorul corpului uman.

Care este scopul principal al dezvoltării unei asemenea tehnologii – ce spun specialiștii?

Această procedura ar urmă să elimine orice risc din timpul sarcinii, ar scuti multe persoane de probleme medicale și de boli sau de diverse complicații ce pot apărea în timpul unei sarcini.

Se vor putea elimina cu ajutorul acestei tehnologii probleme precum anxietatea în sarcina sau diversele probleme medicale la care o mama este expusă. De asemenea, ar ajută foarte mult și copilul – acesta ar urmă să se dezvolte independent de problemele de sănătate ale părinților, crescând în mod sănătos și dezvoltându-se armonios.

Tehnică ar putea acoperi întreagă plajă a nevoilor de dezvoltare a embrionului. Va înlocui uterul cu un mecanism medical, oferind astfel un mediu propice dezvoltării fătului, în exteriorul corpului, într-o monitorizare continuă.

Este adevărat că aducem în discuție mecanizarea, nașterea fiind una artificială, însă specialiștii spun că ectogeneză ține cont de toate necesitățile fătului, pentru că acesta să poată deveni un copil sănătos și 100% ferit de orice risc.

Se pot evita astfel problemele medicale, se poate monitoriza și crea o alimentație sănătoasă în sarcina, se elimina factorii de risc, ajungând chiar până la eliminarea problemelor în cazul nașterii premature etc.

Obstetricianul Calro Bulletti, profesor asociat la Universitatea Yale, relata într-un interviu oferit revistei VICE, faptul că un astfel de uter artificial ar putea fi creat și adaptat în totalitate la cerințele de creștere și dezvoltare a unui bebeluș în mai puțîn de un deceniu, dacă investițiile din domeniu sunt pe măsură cercetărilor.

Sarcina viitorului – cât va costă o astfel de procedura și în ce condiții vom putea beneficia de ea

Viziunea lui Carlo Bulletti mizează spre o lume în care ectogeneză va ajută cuplurile ce nu pot face copii sau cuplurile formate din două persoane de același sex să poată avea propriul copil, fără complicații și fără nicio intervenție chirurgicală de risc.

În plus, avantajele se răsfrâng și asupra cuplurilor normale, care întâmpină dificultăți în a menține sarcina din cauza a diverși factori. Spre exemplu, femeile care au probleme cu sistemul reproducător sau au malformații uterine vor putea beneficia de această tehnică, în viitorul apropiat.

În plus, pe perioada sarcinii, mamele nu vor mai trebui să fie îngrijorate cu privire la regimul alimentar, programul de mișcare sau rutină zilnică, iar programul lor obișnuit nu va mai avea de suferit, din cauza modificărilor produse de sarcina.

Însă, trebuie să fim conștienți că o astfel de procedura ar putea costă extrem de mult. Pentru început, acest procedeu va fi disponibil numai pentru cei capabili să plătească. Cel puțîn la momentul actual, cercetările atrag sume de milioane de dolari pentru a dezvoltă mecanisme și proceduri care să poată transformă ectogeneză în realitate, iar acea realitate este percepută acum că fiind un privilegiu al clasei de lux, declara Bulletti.

Cercetări la nivel global cu privire la ectogeneză și la beneficiile acestei proceduri

În Australia, alături de alte centre specializate în cercetare, Universitatea Deakin participa activ la cercetarea procedurii de ectogeneză și la experimentele ce ar putea face posibilă această procedura medicală.

Conform lectorului universitar Evie Kendal, specialist în sănătate și bioetică, această procedura ar putea fi folosită cu succes și în cazul familiilor cu boli genetice transmisibile. De pildă, o femeie cu sindromul Huntington ce și-ar dori un copil ar urmă să nască prin ectogeneză, în afară corpului, copilul nepreluand astfel sindromul, născându-se și evoluând normal, fără niciun risc medical.

Kendal, alături de toți ceilalți specialiști angrenați în proiect, speră că ectogeneză să poată fi implementată că o ramură a medicinei în viitor, într-un termen cât mai scurt. Iar mai mult decât atât, Kendal spune că și-ar dori că această să poată fi accesibilă tuturor claselor sociale, indiferent de puterea financiară a indivizilor. Pentru că acest lucru să fie însă posibil, vor mai trece foarte mulți ani, în opinia specialiștilor.

Sursa: Lumealuijunior.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here