Familia care s-a pus în slujba Slatinei. Binefacerile ei dăinuesc și azi: le folosim, dar nu știm nimic despre ele

Frații Nae, Ștefan și Dumitru Protopopescu, fiii preotului Marin Protopopescu din satul Poboru/Olt, au lăsat urme de neșters în istoria orașului Slatina și a țării, cu bunele lor fapte.

O scurtă istorie a familiei și a binefacerilor pe care frații Protopopescu le-au făcut Slatinei a fost postată de istoricul Aurelia Grosu, pe pagina sa de socializare. Din acest material reies clar diferențele enorme dintre marile figuri de odinioară, care își puneau în slujba comunităților lor resursele umane și financiare pentru dezvoltarea acestora, și figurile vremurilor noastre, care fac exact invers: se îmbogățesc din banii comunităților.

Redăm, mai jos, textul Aureliei Grosu, cu imagini care, de asemenea, îi aparțin:

„Nae Protopopescu a contribuit hotărâtor la înființarea Școlii de Agricultură de la Strehareț în anul 1883 și în anul următor a gimnaziului real, numit peste câțiva ani «Radu Greceanu».

Școala de Agricultură Stehareț, inființată în anul 1883 prin stăruița lui Nae Protopopescu. Ministru al Instrucțiunii Publice era slătineanul P.S. Aurelian, fiul invățătorului Gheorghe Ardeleanu de la scoala Ionașcu, unde învățase și P. S. Aurelian.

Pentru meritele sale a fost decorat de regele Carol I cu ordinul Coroana României în grad de cavaler.

Gimnaziul „Radu Greceanu” înființat în anul 1884 grație demersurilor lui Nae Protopopescu și ale altor lideri locali

În casa lui Nae Protopopescu, moștenită de fratele său mai mic, Dumitru, situată pe actuala stradă Frații Buzești, funcționează astăzi un serviciu de specialitate al Primăriei municipiului Slatina.

Casa Nae Protopoescu de pe actuala str. Frații Buzești, aflată astăzi în patrimoniul Primăriei municipiului Slatina. Între 1926 și 1948 strada s-a numit Tache Protopopescu

Ștefan Protopopescu, răpus de boală la Paris pe când studia la Facultatea de Științe Financiare, donează un fond de 71 500 lei (constituit din titluri de împrumut) pentru dezvoltarea instrucțiunii publice. Din acest fond se va construi un impunător și spațios local de școală ce va purta numele său. Școala „Ștefan Protopopescu mai era numită de slătineni și „Școala cu ceas”, de la ceasul montat pe frontispiciul clădirii prin grija lui Dumitru Protopopescu.

Școala „Ștefan Protopopescu” din Slatina construită în anul 1887 din fondul donat de Ștefan Protopopescu

Dumitru (Tache) Propopescu a absolvit Facultatea de Drept de la Paris cu o teză de licență scrisă în limba latină. Primar al orașului Slatina între 1890-1892 și 1895, el a întreprins importante lucrări edilitare și a inițiat demersurile pentru construirea actualului local al primăriei, inaugurat în anul 1905.

Bustul lui Dumitru Protopopescu, primar al Slatinei, deputat și senator de Olt, dezvelit la 25 oct 1937, era amplasat în fața Primăriei

În anul 1892 înființează banca „Oltul”, cea mai veche instituție bancară din Slatina, în scopul acordării de credite mai ieftine țăranilor. După modelul băncii „Oltul”, Dumitru Protopopescu fondează numeroase bănci populare în județele Olt, Romanați, Teleorman, Argeș, Dâmbovița.

În spatele bisericii noi, zidită în anul 1893 de familia Protopopescu în satul natal Poboru, se află biserica veche la care a slujit timp de 30 ani preotul Marin Protopopescu tatăl lui Nae, Ștefan și Dumitru. În biserica veche sunt înmormântați preotul Marin Protopopescu și Nae Protopopescu. Biserica veche mai pastrază pictura veche, un model de viziune iconografică și plastică tradițională. Păcat că se degradează

Din anul 1888 până la moartea sa, survenită neașteptat în 1911, Dumitru Protopopescu a fost nelipsit din Parlamentul României, ca deputat și senator de Olt, fiind ales vicepreședinte al Camerei Deputaților.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here