Sorina Pintea, despre gripă: Acţionăm ca şi în cazul unei epidemii. Niciuna dintre cele 28 de persoane decedate nu era vaccinată

Sursa foto: b1.ro

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a declarat, marţi seară, că numărul infecţiilor respiratorii a crescut foarte mult în ultima perioadă, fiind în pragul unei epidemii de gripă. Pintea a precizat că niciuna dintre cele 28 de persoane care au murit din cauza virusului gripal nu a fost vaccinată şi a anunţat că 25.000 de doze de vaccin vor fi distribuite în perioada următoare.

”În acest moment suntem în pragul unei epidemii. (…) Măsurile pe care Ministerul Sănătăţii le-a transmis, pentru a fi aplicate, Direcţiilor de Sănătate Publică, se încadrează în tipicul unei epidemii. Deci acţionăm ca şi în cazul unei epidemii, pentru că numărul îmbolnăvirilor a crescut foarte mult, iar numărul deceselor a ajuns la 28”, a afirmat ministrul Sănătăţii într-o intervenţie marţi seară, la B 1 TV.

Aceasta a precizat că niciuna dintre cele 28 de persoane decedate nu a fost vaccinată şi că erau persoane cu probleme medicale.

“Dar asta nu înseamnă că şi persoanele relativ sănătoase nu sunt în pericol”, a precizat Sorina Pintea.

În ceea ce priveşte stocurile de vaccin pentru grupele de pacienţi care beneficiază de vaccin gratuit,  ministrul Sănătăţii a spus că aproximativ 25.000 de doze vor fi distribuite în următoarele zece zile acolo unde există solicitări.

Pintea a precizat că pentru copiii care au afecţiuni cronice şi care solicită vaccinarea, vaccinul va fi asigurat gratuit.

”În ceea ce priveşte copiii, eligibilitatea pentru a fi incluşi în programul de vaccinare a Ministerului Sănătăţii este să fie pacienţi cronici şi să solicite. Una din grupele de risc este populaţia cu vârstă de la şase luni la 64 de ani cu condiţii medicale preexistente sau bolnavi cronici. Pentru copiii care nu sunt incluşi în grupele de risc, părinţii decid dacă fac vaccinul antigripal sau nu, dar el se poate face începând cu vârsta de 6 luni, aşa cum spun specialiştii”, a mai spun ministrul, conform News.ro.

Sorina Pintea a precizat că populaţia nu trebuie să intre în panică, trebuie să respecte regulile de igienă, să evite colectivităţile şi să se prezinte la medic la primele simptome.

Medicii au anunţat, marţi seară, că s-a confirmat virus grupal la o femeie din judeţul Caraş-Severin care a murit în cursul zilei de luni. Numărul deceselor provocate de gripă de la începutul acestui an a ajuns, astfel, la 28.

Sursa: romaniatv.net

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here