Cum vrea Guvernul să aducă bani la buget: Băncile şi marile magazine vor fi amendate în funcţie de cifra de afaceri şi nu cu sume fixe

Guvernul vrea să pună noi biruri pe bănci şi pe marile magazine pentru a aduce mai mulţi bani la buget. Un proiect de ordonanţă de urgenţă prevede ca Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului preve ca magazinele care nu respectă legea să fie sancţionate cu amenzi de până la 5% din cifra de afaceri, scrie Digi24.

Cele mai afectate vor fi marile lanţuri comerciale care vor trebui să plătească sume ce pot atinge şi ordinul milioanelor de euro. Până în prezent, ANPC împărţea amenzi fixe ce erau cuprinse între 2.000 şi 10.000 de lei.

Amenzile vor fi acordate în urma constatării unor neregularităţi precum etichetarea greșită, vânzarea de produse expirate şi folosirea de practici înşelătoare.

Vizate vor fi şi băncile care urmează să fie sancţionate pentru clauze abuzive, precum existenţa de foarte multe comisioane.

Comercianţii contestă această măsură, afirmând că o amendă poate să reprezintă pentru ei o sumă similară cu profitul obţinut într-un an. În schimb, ANPC susţine că în multe cazuri agenţii economici preferă să plătească amenzi, care nu cuprind sume foarte mari, în loc să rezolve neregulile.

Proiectul de ordonanţă de urgenţă a fost lansat în dezbatere publică de ANPC pe 14 ianuarie.

Sursa: b1.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here