În următorii cinci nu mai puțin de 30% dintre angajații SC Alro SA Slatina se vor pensiona, lucru care îi îngrijorează pe responsabilii companiei, pentru că vor pleca oameni care au deprins meserii ce nu se mai găsesc pe piață. O soluție la care Alro a recurs încă de acum doi ani este învățământul dual, dar pregătirea profesională a unui tânăr durează cu mult mai mult decât anii de cursuri.
Sunt nu mai puțin de 700 de potențili pensionabili în următorii cinci ani, din care 460 de muncitori, peste 100 de la angajați la compartimentele TESA și Management și circa 50 de maiștri.
„Cert este că în cinci ani cam 30% din personal ar putea ieși la pensie. Ne îngrijorează foarte mult acest lucru, așa că am început învățământul dual, s-a dezvoltat colaborarea pentru școala profesională, am fost un promotor aici. Dar pentru un elev de 18 ani care urmează învățământul dual sau școala profesională trebuie destul de mult timp să îl înveți. Apoi, complexitatea utilajelor, a echipamentelor, este din ce în ce mai mare. În plus, sunt meserii pe care nu le găsești pe piață. Ne pleacă, de pildă 15 sudori, cred că jumătate din câți avem. Și nu mai sunt sudori pe piață. Instalatorii lucrează altcumva, cu alte materiale. Deci este și o schimbare în nomenclatorul de meserii și mai durează această schimbare”, a declarat directorul general al companiei, Gheorghe Dobra.
Soluția pe care conducerea companiei a găsit-o, respectiv pregătirea tinerilor prin învățământul dual, dincolo de faptul că produce efecte în timp, este și greu de pus în practică fie din cauza penuriei de tineri, care aleg să plece în străintate, fie din cauza lipsei profilului pe care tinerii trebuie să îl aibă pentru anumite meserii.
„O problemă este și ocuparea locurilor de la clasele pentru învățământul dual. Dincolo de penuria asta de tineri – mai adăugăm și migrația – toată lumea își dirijează copiii spre studiile superioare, indiferent ce studii, numai să fie superioare, să urmeze o facultate. Ne-a fost foarte greu și acum doi an, și anul trecut, să facem două clase de dual. Chiar dacă numeric sunt candidați, trebuie să facem o anumită selecție, să vedem dacă au profilul potrivit pentru meseriile respective”, a explicat Nicu Durău, directorul de Resurse Umane.
În prezent, salariul mediu brut la Alro este de 6.600 de lei.