Petre Daea, la Bruxelles: “Cormoranii în România fac baie în piscine”. Care este situaţia în realitate şi cum chiar în acest an zeci de cormorani au fost găsiţi morţi pe malul Dunării

Sursa foto: b1.ro

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, nu a ţinut cont de seriozitatea momentului şi şi-a dat din nou în petec, miercuri, la Bruxelles, cu ocazia prezenţei în Comisia de Pescuit a Parlamentului European.

Cormoranul, o specie care se hrăneşte în special cu peşte şi nevertebrate acvatice, scufundându-se până la câţiva metri adâncime şi pentru o perioadă de până la un minut, reprezintă un interes deosebit pentru ţările care o industrie aparte a pescuitului, dar Petre Daea a ales să răspundă îngrijorările printr-un discurs stupid care cu siguranţă nu s-a ridicat la ce doreau europenii să afle.

“Am discutat cu Comisarul, a văzut România, pentru a fi expresiv, persuasiv, a fi convingător, i-am spus că cormoranii în România fac baie în piscine. Atât de mulți. Nu se mai feresc de oameni, de pescari nici atât. Pun în pericol un sector alternativ și un sector complementar, alternativ pentru momentele pentru care nu ai acces la resurse pe o perioadă de timp știind elementul de prohibiție pe care trebuie să-l păstrezi, complementar că poți găsi în interior în apele tale soluția de a crește anumite specii care să asigure pe de o parte locuri de muncă, pe de altă parte hrană foarte bună și, ca răspuns aici, o hrană sănătoasă, a se vedea interpretarea privind conceptul acesta de a păstra echilibrul și a genera progres”, a răspuns Petre Daea.

Doar că situaţia nu e chiar aşa cum prezintă Petre Daea. Doar în urmă cu trei săptămâni, localnici atrăgeau atenţia că zeci de cormorani au fost găsiţi morţi pe malul Dunării.

Zeci de cormorani sunt înecati zilnic de setcile pescarilor din Hârşova (alţii plutesc «curentaţi» pe Dunăre ca urmare a pescuitului ilegal)… Cel mai probabil dezastrul acesta se întamplă pe tot cuprinsul Dunării – deci, un motiv în plus pentru autorităţile locale ca să închidă ochii”, scrie pe Facebook un utilizator alături de poze cu tragedia.

„O lege nescrisă a pescuitului spune că unde sunt cormorani e şi peşte (logic). La cum pun unii problema (în unele grupuri), atunci ar trebui să exterminăm şi ştiuca, şalaul, somnul şi alţi răpitori ce se hrănesc cu puiet (la fel şi pelicanii, berzele, pescăruşii etc)… Cred că au un rol esenţial în lanţul trofic (mănâncă ce e bolnav, ce e prea numeros sau poate periclita existenţa altor specii de peşti). Sunt bărci în permanenţă care pun kilometri de plase pe Dunăre şi nimeni nu face nimic. Faceţi-vă datoria şi terminatii odată pe aceşti braconieri!”, mai cerea acesta.


Sursa: b1.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here