Primarul din Coteana a pierdut definitiv procesul cu ANI. El este acuzat de conflict de interese și își va pierde mandatul

Sursa foto: ziaruldeolt.ro

Primarul comunei Coteana, Vasile Costea, a pierdut definitiv procesul cu Agenția Națională de Integritate (ANI), care a descoperit că edilul s-a aflat în conflict de interese administrativ în perioada în care a ocupat funcția de viceprimar al localității. În urma acestei sentințe, edilul își va pierde mandatul de primar, urmând să fie demis de prefect.

Sentința definitivă a dat-o, joi, Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ), care a admis recursul formulat de ANI împotriva sentinței prin care Curtea de Apel Craiova îi dăduse câștig de cauză primarului Vasile Costea, dispunând raportul de evaluare întocmit de inspectorii de integritate.

„Admite recursul declarat de pârâta Agenţia Natională de Integritate împotriva sentinţei nr. 112 din 10 martie 2016 pronunţate de Curtea de Apel Craiova -Secţia de Contencios administrativ şi fiscal în dosarul nr. 1813/54/2015. Casează sentinţa recurată şi, rejudecând, respinge acţiunea formulată de reclamantul Costea Vasile în contradictoriu cu Agenţia Natională de Integritate, ca neîntemeiată. Definitivă”, se arată în soluția pronunțată de Curtea Supremă.

Inspectorii de integritate susțin că, în perioada exercitării mandatului de viceprimar, Vasile Costea a făcut parte din comisia de evaluare a ofertelor, întocmind și semnând o serie de documente care au stat la baza încheierii unor contracte de lucrări între Consiliul Local al  Coteana și S.C. RO Construct M.C. S.R.L., societate comercială în cadrul căreia fratele edilului deține funcția de administrator și calitatea de asociat unic.

„Valoarea totală a contractelor derulate între Consiliul Local al comunei Coteana, județul Olt și S.C. RO Construct M.C. S.R.L. este de 91.500 lei”, se arată într-un comunicat de presă al ANI.

Astfel, actualul primar din Coteana a încălcat dispozițiile art. 70 din Legea nr. 161/2003 coroborate cu dispozițiile art. 75 din Legea nr. 393/2004, mai spun inspectorii de integritate.

Potrivit respectivului act normativ, „prin conflict de interese se înțelege situația în care persoană ce exercită o demnitate publică sau o funcție publică are un interes personal de natură patrimonială, care ar putea influență îndeplinirea cu obiectivitate a atribuțiilor care îi revin potrivit Constituției și altor acte normative”.

În conformitate cu legislația în vigoare, „persoana față de care s-a constatat existența conflictului de interese ori starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcție sau o demnitate publică pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcția ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcție eligibilă, nu mai poate ocupa aceeași funcție pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here