Tribunalul Olt cere Curții Europene de Justiție să explice dacă România e obligată să respecte recomandările din MCV

Situație inedită în justiţie. Tribunalul Olt a cerut Curții Europene de Justiție să explice dacă România e obligată să respecte recomandările din MCV. Totul, după ce magistraţii au admis o cerere făcută de Asociaţia Forumul Judecătorilor din Românian (FJR). 

În cadrul unui proces în care FJR contestă numirea conducerii interimare, prin Ordonanță de Urgență, a Inspecției Judiciare, Asociația a cerut instanței să adreseze unele întrebări Curții de Justiție a Uniunii Europene cu privire la obligativitatea respectării recomadărilor MCV de către România.

”Prima întrebare: Mecanismul de cooperare și de verificare (MCV), instituit potrivit Deciziei 2006/928/CE a Comisiei Europene din 13 decembrie 2006, trebuie considerat un act adoptat de o instituție a Uniunii Europene, în sensul articolului 267 TFUE, care poate fi supus interpretării Curții de Justiție a Uniunii Europene?

(…)

A doua întrebare: Conținutul, caracterul și întinderea temporală a Mecanismului de cooperare și de verificare (MCV), instituit potrivit Deciziei 2006/928/CE a Comisiei Europene din 13 decembrie 2006, se circumscriu Tratatului privind aderarea Republicii Bulgaria și a României la Uniunea Europeană, semnat de România la Luxemburg la 25 aprilie 2005? Cerințele formulate în rapoartele întocmite în cadrul acestui Mecanism au caracter obligatoriu pentru Statul român?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here