Reprezentanții fermei de la Scornicești care a livrat ouă cu insecticid riscă PUȘCĂRIA. Polițiștii fac cercetări pentru trafic de produse sau substanțe toxice

Reprezentanții fermei avicole de la Scornicești care a livrat în patru județe și în București sute de mii de ouă contaminate cu Fipronil, un insecticid periculos interzis în Uniunea Europeană, riscă să ajungă după gratii, după ce polițiștii au început cercetările în cadrul unui dosar penale pentru trafic de produse sau substanțe toxice.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Olt, inspectorul principal Alexandra Dicu, o astfel de infracțiune se pedepsește cu închisoare de la 2 la 7 ani și cu interzicerea unor drepturi.

„Polițiștii din cadrul Biroului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase au întocmit dosar penal, desfășurând cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de trafic de produse sau substanțe toxice”, a declarat Alexandra Dicu.

Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Olt a intensificat acțiunile de control privind verificarea reziduurilor în ouăle produse în fermele avicole din județ, după ce 36.000 din cele peste 100.000 de ouă contaminate cu Fipronil, un insecticid periculos interzis în Uniunea Europeană, puse în circulație pentru consum de o firmă din Teleorman, au ajuns și în Olt. Așa s-a descoperit la ferma avicolă din Scornicești, care aparține aceleiași societăți din Teleorman, peste 300.000 de ouă contaminate cu același insecticid. Înainte de control, însă, ferma din Scornicești apucase să comercializeze peste 280.000 de ouă în județele Olt, Dolj, Argeș, Vâlcea și municipiul București.

Inspectorii sanitari veterinari au reușit, până săptămâna trecută, să retragă de pe piață aproape 96.000 de ouă din cele livrate de ferma din Scornicești.

„Din datele recepționate de la județele implicate în alerta alimentară cu ouăle contaminate cu Fipronil provenite de la ferma avicolă din județul Olt, până vineri la prânz au fost retrase de la comercializare 95.801 ouă, din județele Olt, Argeș, București și Ilfov. Pentru toate loturile de ouă retrase de la comercializare, destinația este neutralizarea (incinerare în unități autorizate sanitar veterinar).

Acțiunea de retragere este în desfășurare și pe măsură ce datele ne vor fi furnizate de către județele implicate, vom actualiza situația”, a declarat purtătorul de cuvânt al DSVSA Olt, Venera Popa.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here