IPJ Olt, la bilanț: Infracționalitatea, în scădere la nivelul județului în 2018

Conducerea Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Olt a prezentat, joi, în sala de ședințe a Consiliului Județean Olt, bilanțul pe 2018.

La eveniment au participat, printre alții, prefectul județului, Silviu Neacșu, Virgil Delureanu, vicepreședintele CJ, Gigi Vîlceleanu, viceprimar al Slatinei, șefii mai multor instituții publice cu care polițiștii colaborează. Din partea Inspectoratului General al Poliției Române a participat comisarul șef Aurel Dobre, șeful Direcției de Investigare a Criminalității Economice.

Potrivit raportului de activitate, în ceea ce priveşte situaţia operativă în 2018 la nivelul IPJ Olt, numărul infracţiunilor sesizate a scăzut cu aproximativ 8%, comparativ cu aceeași perioadă a anului 2017.

Din analiza datelor statistice privind infracţiunile contra vieţii, integrităţii corporale şi sănătăţii, în această perioadă, în Olt se observă o scădere cu 3,33% a numărului infracţiunilor grave constate, faţă de anul 2017.

Totodată, analiza situaţiei operative în anul 2018 reliefează o scădere de aproximativ 5% a infracţiunilor comise contra patrimoniului, față de perioada similară 2017.

„În acest sens, organele de poliţie au urmărit în cursul anului 2018 să înlăture condiţiile care generează sau favorizează comiterea acestui gen de infracţiuni, iar activitățile de prevenire au avut scopul de a realiza o educaţie adecvată, o pregătire antiinfracţională cât mai bună a populaţiei pentru a obţine o implicare cât mai mare a cetăţenilor şi a factorilor cu responsabilităţi în acest domeniu”, se arată în raport.

Se poate remarca și o scădere de aproape 7% a infracţiunilor de furt sesizate, faţă de anul 2017.

La nivelul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice au fost sesizate 361 de infracțiuni, dintre care 322 de infracțiuni economico-financiare. Totodată, au fost constatate 267 de infracţiuni, dintre care 179 prin începerea urmăririi penale in personam și 88 prin declinarea competenței.

„Ca urmare a acţiunilor preventiv – informative (organizarea unor patrule în zona unităţilor şcolare şi participarea la întâlniri cu elevii şi profesorii), s-a creat baza pentru realizarea unui climat de siguranţă, în incinta sau în zona adiacentă unităţilor de învăţământ, nefiind înregistrate evenimente deosebite”, se mai arată în raport.

Gestionarea resurselor umane a reprezentat și ea o prioritate, astfel că, la nivelul IPJ Olt, în 2018 au fost desfăşurate 12 concursuri de ocupare a unor posturi de execuție vacante, prin modalitatea încadrării directe/reîncadrării și 18 concursuri pentru ocuparea a 34 de funcții de conducere vacante.

Totodată, s-a avut în atenţie, permanent, încadrarea funcţiilor din statul de organizare, astfel că inspectoratul are un procent de ocupare a funcţiilor prevăzute de 86,24%, din care ofiţeri – 75 %, agenţi – 88,6 % şi personal contractual – 93%.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here