DIICOT se plânge de banii alocaţi în bugetul pe 2019: Pentru a nu fi debranşate de la utilităţi, la unele dintre sedii, datoriile au fost achitate de către personalul angajat!

DIICOT a ajuns să critice bugetul pentru 2019. Procurorii antimafia susţin că banii alocaţi în proiectul Ministerului de Finanţe le vor ajunge doar pentru 6 luni.

Potrivit acestora, fondurile alocate în proiectul de buget nu permit desfăşurarea în condiţii optime a activităţii şi pun în pericol finalizarea cauzelor penale aflate în curs.

“Având în vedere proiectul de buget pentru anul 2019 din care rezultă creditele bugetare aprobate pentru Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism în anul în curs şi în conformitate cu prevederile art.1 al.2 lit b şi art.7 al.6 din Legea 52/2003 privind transparenţa decizională în administraţia publică, aducem la cunoştinţa opiniei publice, următoarele. Fondurile alocate în proiectul curent de buget nu permit desfăşurarea în condiţii optime a activităţii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism şi pun în pericol finalizarea cauzelor penale aflate în curs”, a transmis joi DIICOT, prin intermediul unui comunicat de presă.

În proiectul de buget pe anul 2019, la Titlul II “Bunuri şi servicii”, publicat pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice, suma alocată pentru DIICOT este în cuantum de 14.500.000 lei, din care 2.000.000 lei reprezintă fondul de flagrant, conform art. 20 din OUG 78/2016, sumă ce nu poate fi utilizată pentru plăţi de bunuri şi servicii.

“Având în vedere faptul că pentru buna desfăşurare a activităţii DIICOT sunt necesare credite bugetare în sumă de aproximativ 1.500.000 -1.600.000 lei/lună, rezultă faptul că, într-un an, sunt necesare credite în sumă de 18.000.000 -19.000.000 lei. Menţionăm că, la data de 31 ianuarie 2019, DIICOT înregistrează debite în sumă de 3.595.374 lei, astfel că, după achitarea acestora, creditele rămase vor asigura funcţionarea instituţiei pentru o perioadă de cel mult 6 luni. Datorii semnificative se înregistrează şi la plata serviciilor poştale, de telefonie fixă şi mobilă, servicii de curăţenie, service-uri auto şi întreţinerea şi funcţionarea echipamentelor”, se mai arată în comunicat.

DIICOT se plânge şi de faptul că are datorii importante la societăţile care furnizează utilităţi (energie electrică, gaze naturale, apă, canal şi salubrizare) şi care au emis somaţii pentru debranşare de la aceste utilităţi, în condiţiile în care activitatea Direcţiei se desfăşoară în 42 de locaţii.

Procurorii se plâng chiar că au ajuns să aducă bani de acasă pentru plata utilităţilor.

“Pentru a nu fi debranşate de la utilităţi, la unele dintre sedii, datoriile au fost achitate de către personalul angajat, din fonduri proprii, iar în unele cazuri, tot din fonduri proprii s-au achiziţionat materiale necesare desfăşurării activităţii”, susţine DIICOT.

Potrivit sursei citate, o altă cauză care conduce la blocarea activităţii instituţiei o reprezintă faptul că, până la data de 6 februarie, nu au fost efectuate deschiderile de credite pentru luna ianuarie, deşi Direcţia a transmis numeroase solicitări atât ordonatorului principal de credite cât şi Ministerului Finanţelor Publice.

DIICOT afirmă că se află în imposibilitatea achitării la timp a facturilor curente, precum şi a celor restante.

“Totodată, creditele cuprinse în proiectul de buget pe anul 2019, la Titlul I “Cheltuieli de personal” şi Titlul II “Bunuri şi servicii” nu cuprind sumele necesare pentru asigurarea salariilor şi a dotărilor cu mijloacele necesare desfăşurării activităţii celor 50 de poliţişti judiciari prevăzuţi la art.18 alin 1 din OUG 78/2016, aprobată prin Legea 120/2018. Precizăm că încadrarea în structura DIICOT a acestor poliţişti este necesară şi utilă din perspectiva asigurării deplinei funcţionări operaţionale a instituţiei şi pentru o apărare socială eficientă împotriva unor fenomene infracţionale grave şi chiar flagelare sub anumite aspecte (spre exemplu, traficul şi consumul ilicit de droguri, traficul de substanţe psihoactive şi traficul de precursori)”, precizează procurorii antimafia.

Sursa: b1.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here